Австралия - винопроизводство, райони и сортове

avstralia_vinena_kartaБез никакво съмнение Австралия се нарежда сред лидерите за производство на вино. За това допринасят благоприятните климатични условия и наличието на огромни площи далече от градовете подходящи за засаждането на нови лозови масиви. Австралия, както и Нова Зеландия доста късно стъпват сериозно на международният пазар (края на 70-те и началото на 80-те години на 20-ти век), но много бързо изграждат репутацията си с отлични вина на добра цена.

Голяма част от вината им са точно такива каквито ги изисква пазара - свежи, с много силно изразена плодовост и определено лесни за консумация и не застрашаващи портфейла на консуматора, както и готовността на тези вина да бъдат консумирани веднага след бутилирането им.

Разбира се има и изключения от правилото - сериозни, комплексни вина с потенциал за отлежаване, но разбира се и цените им са по-високи. Ако искаме да проследим историческият път на лозите до Австралия, то трябва да се върнем към 1788 година, когато първите лози пристигат от нос Добра Надежда и биват засадени в градините на тогавашният губернатор. Днес тези площи се намират в центъра на Сидни и сега там се издигат небостъргачи, а не лозя. Култивирането и засаждането на нови райони става с бързи темпове, но за промишлено производство на вина не може да се говори до 1830 година. Въпреки нарастващите темпове на винопроизводство, австралийските вина остават непознати за света до 80-те години на 20-ти век.

Въпреки, че вино се прави на територията на цяла Австралия (дори и във някои от най-горещите северни зони на страната),  основните винарски райони могат да се сведат до следните четири: Нов Южен Уелс, Южна Австралия, Виктория и Западна Австралия.

 Нов Южен Уелс се намира на север от Сидни и е най-старият и най-горещият от всички райони. Това е вторият район по обем на производство в страната с около 1/3 от общата продукция и в този район се намира прочутата долина Хънтър (Hunter Valley).

Южна Австралия е районът с най-голям дял в производството на вина в страната със дял от близо 1/2  от всички направени вина. Някои от най-реномираните вина се правят точно в този район в известната долина Бароса (Barossa Valley).

Виктория е най-малкият и най-южният от винарските райони на страната с дял от близо 1/5 от общата продукция. Някои от вината направените вина в този район са измежду най-добрите австралийски вина.

Западна Австралия е районът, който засега най-бавно се развива и продукцията му едва достига скромните 2-3% от общата продукция. Повечето от лозята са концентрирани в югозападната част на този район, където климатичните условия са много променливи и определено имат сериозни проблеми с напояването на лозите. Австралийските вина се етикират съобразно сорта, от който са направени, а в недалечното минало е имало случаи, когато се е използвало името на определен винен стил (например Шабли, Кларет или Шампан, но след подписване на спогодба със Европейският съюз, тази практика е премахната за всички експортни вина, с тенденцията тези стилове да изчезнат и от етикетите на локалните Австралийски пазари).

Производството на вино е силно доминирано от шест основни сорта, които взети заедно представляват над 2/3 от цялото производство. Безспорно първото място е за водещият световната класация при белите сортове Шардоне, следван от сортовете Шираз, Каберне Совиньон, Семийон, Коломбар и Мерло.

Ето и имената на някои от определящите производители на Австралия: Линдеманс (Lindemans), Пенфолдс (Penfolds), Брокънуд (Brokenwood), Петалума (Petaluma), Питър Леман (Peter Lehman), Ялумба (Yalumba), Яра Йеринг (Yarra Yering) и БРЛ Харди (BRL Hardy).