Аржентина - винопроизводство, райони и сортове

argentina_vinena_kartaПървите лозя в Аржентина са засяти през 16-ти век в подножието на Андите от мисионери и конкуистадори (завоеватели) дошли от Перу и Чили. Този район известен като Мендоза  е най-важният и основен район за винопроизводство и до наши дни. През 19-ти век благодарение на извоюваната независимост, както и на построяването на железопътен път свързващ Буенос Айрес с Мендоза много емигранти от Италия, Франция и Испания намират нов дом в този район.

Тези емигранти започват да се заминават с лозарство и съвсем естествено донасят и засяват много сортове, характерни за тяхната стара родина.

Лозовите масиви и продукцията от тях се увеличават със сериозни темпове през 20-ти век , с изключение на 80-те години когато има известен спад. Въпреки всичко Аржентина е и остава петата страна в световен мащаб по засети площи и произведено вино след Франция, Италия, Испания и САЩ. Аржентина заема горе-долу същото място  и в класацията за консумация на вино на глава от населението.

Районът Мендоза е отговорен за над 3/4 от цялата продукция на Аржентина, като почти всички лозови масиви са разположени в полите на Андите. За използване на водите от Андите е създадена специална напоителна система, с която се събира и разпределя водата от разтопените снегове. Сортовете отглеждащи се в  Аржентина са Малбек, Каберне Сoвиньон, Шардоне, Мерло, Барбера, Санджовезе, Сира, Педро Хименез, Темпранийо, Юни Блан, Шенин Блан, Семийон, Вьоние, Мускат, Бонарда, Торонтес и Криола (местен сорт от ранният колонизационен период). Вероятно най-големите суперлативи са за вината направени от Малбек, за които много ценители смятат, че Аржентинският им вариант е най-добрият в света. Тези вина са с изключителна структура, много плътен цвят и невероятен касис примесен с пикантни подправки.

Аржентинските производители, които са сред най-познатите на световната общественост са Ла Агрикола (La Agricola), Пеняфлор (Penaflor), Домайн Шандон (Domaine Chandon), Бианчи (Bianchi), Катена (Catena), Финка ла Селия (Finca la Celia), Бодегас Луртон (Bodegas Lurton) и Бодегас Балби (Bodegas Balbi).