Винени сортове -А-Б-В-Г

Албариньо - бял сорт грозде

alvarinhoАлбариньо (Albarinho-испанско произношение) или Алвариньо (Alvarinho-португалско произношение) е бял сорт с не много високи добиви.  Отглежда се предимно в Португалия в района Вино Верде (Vino Verde) и в Испания в района на Галиция (Galicia). Сорта се отличава с изключително дебела и плътна кожа,  поради което екстрактираният сок е по-малко.

Асиртико - бял гръцки сорт грозде

Основният бял сорт на остров Санторини в Гърция. Отглежда се също и на гръцкият полуостров в районите на Атика,  Халкидики и Драма. Асиртико е сорт с добра репутация, който дори и в най-топлите сезони за растеж запазва високи киселинни нива.

Вьоние - бял сорт грозде

viognierВьоние е бял сорт, който засилва пропорционално популярността си през последните десетина години. Съвсем доскоро беше изключителна рядкост да се види бутилка Вьоние в ресторант или магазин, навярно поради ограничените площи на които сортът е засят, а днес консумирането на вино от Вьоние е доста модерно.

Гарганега - бял сорт грозде

Този бял сорт е широко разпространен в районите на Венето, Фрюли, Умбрия и Ломбардия (Италия) и виното с което най-вече се свързва е Соаве (Soave) от района на Венето (Соаве е купажно вино с Гарганега като водещ сорт). Вината,  които се правят от Гарганега имат едновременно  деликатност и структура, финес и плътност, а в ароматно-вкусовият диапазон преобладават тонове на бадеми, зелена слива и цитрус.

Гренаш - червен сорт грозде

Гренаш е обединяващо име за за бялата версия Гренаш Блан (Grenache Blanc) и червената Гренаш Ноар (Grenache Noir). Когато се използва само името Гренаш,  тогава се има предвид червеният сорт Гренаш Ноар. Тук ще разгледаме именно червеният сорт, който е един от най-популярните червени сортове в света.

Грюнер Велтлинер - бял сорт грозде

Грюнер Велтлинер е бял сорт широко разпространен в Австрия. Там той заема около 1/3 от лозовите площи и добивите са с различно качество в различните райони. Най-добрите вина от сорта се правят в районите на Кампала (Kampala) и Вахау (Wachau). Освен, че е основният сорт за направата на евтините ежедневни вина, от Грюнер Велтлинер се правят и висококачествени вина със свежи нотки на целина, цитруси и пиперливост. Вината обикновено са леки със зеленикави нюанси и изключителна свежест.

Алиготе - бял сорт грозде

Това е бял сорт, от който се правят леки и свежи трапезни вина. Вината са с подчертани тонове на цитрус и ядки. Алиготе е вторият бял сорт на Бургундия, но остава в сянката на именитият си конкурент сорта Шардоне. Съответно и насажденията на този сорт в Бургундия спрямо Шардонето са в десетки пъти по-малки (около 500 хектара срещу 12000 за шардоне).

Барбера - червен италиански сорт грозде

Барбера е второто по популярност червено грозде на района Пиедмонт в Италия. Изключително популярен сорт, както в Италия така и в света. Смята се, че произхожда от района Монферато Хилс в централен Пиедмонт,  Италия. Централната част на Пиедмонт е и най-засадената с този сорт, а в западните му части - Бароло и Барбареско отстъпва на съперника си  Небиоло.

Гамей - червен френски сорт грозде

Гамей е червен френски сорт, от който се правят известните вина Божоле. Божоле е името на района, който е част от Бургундия (Франция) и насажденията на сорта Гамей заемат 98% от всички лозови масиви в него. Вината Божоле са готови за незабавна консумация, с лека до средна плътност, висока киселинност и ниски танини.

Гевюрцтраминер - бял сорт грозде

Белият сорт Гевюрцтраминер, понякога наричан просто Траминер се смята, че произхожда от района на Алто Адидже в Италия и носи името си от древният град Трамин. Този сорт се отглежда повече от хиляда години, като най-добре познат е в страните Франция (Алзас), Германия, Италия, България, Унгария, Румъния, Украйна и Словакия, а отскоро намира мястото си и в страни като САЩ (най-вече в щатите Калифорния, Орегон и Вашингтон), ЮАР, Чили, Арежентина и Нова Зеландия.

Гренаш Блан - бял сорт грозде

Гренаш Блан е белият сорт от фамилията на лозите Гренаш. Въпреки, че не е толкова популярен като известният си роднина Гренаш Ноар, този сорт е широко разпространен във  Франция и Испания. Белите вина направени от него са с високо алкохолно съдържание и ниска киселинност. Рядко се правят сортови вина - обикновено участва в купажи.