Винени сортове -Д-З-К

Димят - бял български сорт грозде

Този типично български, бял сорт се характеризира с висока киселинност и много често се използва за направата на бели, сухи вина и брендита. Узрява в края на месец септември или началото на октомври и гроздето е подходящо както за винопроизводство, така и за директна консумация.

Зинфандел - червен сорт грозде

За Зинфандел често се казва, че е червеният сорт на Калифорния (САЩ), тъй като там е мястото с най-големи насаждения. Той е пренесен там някъде около 1850 година и само трийсетина години по-късно вече е вторият червен сорт по популярност и по засадени площи (след Каберне Совиньон). Въпросът от къде е донесен сорта в Калифорния дълго време занимава изследователи от цял свят.

Каберне Фран - червен сорт грозде

cabernet_francКаберне Фран е сорт изцяло останал в сянката на именитият си роднина Каберне Совиньон. Това не е много справедливо, особено като се има предвид фактът, че генетични изследвания посочват прародителите на именитият Каберне Совиньон, а именно Каберне Фран и Совиньон Блан.

Канайоло - червен италиански сорт грозде

Този червен сорт е бил задължителна добавка към сорта Санджовезе (Sangiovese) за направата на вината Кианти (Chianti)  до края на 20-ти век съобразно законът за допустимите сортове за направата на DOCG Chianti. Тъй като вече не е необходим за този купаж, насажденията прогресивно намаляват.

Карменер - червен сорт грозде

Карменер е червен сорт, за който се смята, че е братовчед на известният сорт Мерло. Гроздето и листата на двата сорта изглеждат почти еднакви с минимални разлики (листата на Мерло докато са млади са малко по-дълги в централната си част и са бели от долната страна, докато на Карменер листата от долната си страна са червени).

Кларет - бял френски сорт грозде

Този бял сорт е широко разпространен на територията на почти цяла Франция. Много често взема участие в купажни вина със сортове  като Мускат Блан (Muscat Blanc) и Юни Блан (Ugni Blanc). Когато добивите са ниски (контролиран добив),тогава  се правят много запомнящи се вина с мускусен аромат. Вината направени от сорта са с висок алкохол и ниска киселинност.

Конкорд - червен сорт грозде

Този червен сорт е от натуралните американски сортове  Витис Лабруска (Vitis Labrusca). Широко разпространен предимно в източните американски щати като Ню Йорк, Вашингтон и Мичиган, както и в Канада. През 1834 година Ефрейм Бул е засадил първите гроздови семена в градините на Конкорд (Масачузетс), откъдето идва името на този сорт.

Кортезе - бял сорт грозде

Вероятно най-известното вино направено от този бял сорт е Гави (Gavi). Родината на Кортезе е Италия и най-широко разпространен е в североизточната част на страната и най-вече в района на Пиедмонт (Piedmont).

Куноа - червен френски сорт грозде

Куноа е червен, френски сорт,който играе малка, но ценна роля като купажен сорт в състава на червените вина от Прованс, Долината на Рона и Лангедок-Росийон. Куноа се характеризира с пиперливост и пикантност, съчетани с лека плодовост и добра киселинност, леки танини и сравнително светъл цвят.

Долчето - червен италиански сорт грозде

Долчето в превод от италиански означава “малък и сладък”. Вероятно това е защото зърната на този червен сорт са малки и изключително сладки. Вината направени от Долчето са с високо киселинно съдържание, дълбок пурпурен цвят, парфюмиран букет и богати плодови вкусове на узряли ягоди, малини, боровинка и череша.

Каберне Совиньон - кралят сред червените сортове грозде

cabernet_sauvignonКаберне Совиньон безспорно е коронованият цар на червените сортове. Наричан още ''завоевателят'' заради факта, че много често най-различни сортове биват изкоренени, за да бъдат заменени именно с Каберне Совиньон. Разпространен абсолютно в цял свят от България до САЩ, от Чили до Испания. Интересен факт е, че генетичните  изследвания  на сорта доказват, че Каберне Совиньон е хибриден сорт получен от сортовете Каберне Фран и Совиньон Блан.

Кадарка - червен унгарски сорт грозде

Имената Гъмза и Кадарка се отнасят за един и същи сорт, чиято родина е Унгария и се нарича Кадарка, а у нас популярност е добил под името Гъмза. Този червен сорт напоследък е в рецесия, може би дължаща се на факта, че сорта е много претенциозен, труден за отглеждане, късно зреещ и податлив към някои болести повече от други сортове.

Каринян - червен сорт грозде

Този червен сорт има няколко различни имена в зависимост от страната, където се отглежда. Във Франция се нарича Каринян (Carignan) и основно се отглежда в районите на Лангедок-Росийон и Южна Рона. В  Италия сортът се отглежда в района на Сардиния и Лацио и се нарича Кариняно (Carignano). Родината на този сорт е Испания и е кръстен на района в който се  отглежда Каринена (Carinena)  в провинция Арагон.

Кернер - бял сорт грозде

Кернер е  сорт получен при кръстосването на сортовете Тролинджър (Trollinger) и Ризлинг (Riesling) в Германия през 1969 година. Резутатът е сорт, който дава добри добиви и има високо захарно съдържание, заради което бързо става любим на много германски производители.

Коломбар - бял сорт грозде

Белия сорт Коломбар или Коломбард (обикновено "д" не се произнася) е резултат от кръстосването на сортовете Шенин Блан (Chenin Blanc) и Гоя Блан (Gouais Blanc), като дълго време от него са се правили само бели вина, а впоследствие се е използвал и за направата на коняк. Счита се, че родното място на сорта Коломбар (Colombard) е районът Шарен (Charente), намиращ се северно от Бордо (Франция).

Корвина - червен италиански сорт грозде

Корвина е червен сорт, който купажиран заедно със сортовете Рондинела (Rondinella) и Молинара (Molinara) стои в основата на известните италиански вина Валполичела (Valpolicella) и Бардолино (Bardolino) - леки червени вина от североизточна Италия.

Ксиномавро - червен гръцки сорт грозде

Ксиномавро е червен сорт, отглеждан в различни части на Гърция, но най-вече в северните райони на страната. Сортът е известен с високите си киселинни нива и наситен,червен цвят. Не е никак чудно защо носи това име - на гръцки "ксино" означава "кисел", а "мавро" означава "черен".