Винени сортове -М

Мавруд - червен български сорт грозде

Типичен български, червен сорт с висока захарност, къснозреещ, но за съжаление не е устойчив на студ. Отглежда се предимно в югозападна България, но присъства и в други райони. Вината направени от него са с високо алкохолно съдържание, плътно тяло, добри танини и киселинен баланс.

Малбек - червен сорт грозде

malbecМалбек е червен сорт, чиято родина е югозападна Франция, въпреки че често почитателите на вината от този сорт биха посочили Аржентина за негова родина. Това вероятно е така, защото за световната популярност на Малбек може би най-голяма роля имат вината точно от Аржентина.

Малвазия - бял сорт грозде

За този бял сорт се знае, че съществува от около 2000 години и родината му е някъде в района на Егейско море (вероятно островите намиращи се между Турция и Гърция). Малвазия основно е бял сорт, но има и червена разновидност, която се нарича Малвазия Нера (Malvasia Nera) и се отглежда основно в районите Пиедмонт (Piedmont) и Пулия (Puglia) на Италия.

Мерло - лидер сред червените сортове грозде

merlotМерло е името, което се използва в цял свят за означаването на  червеният сорт Мерло Ноар (Merlot Noir). Съществува и бял сорт, който се нарича Мерло Блан (Merlot Blanc) - Мерло блан няма роднинска връзка със сорта Мерло, а вероятно  носи това име заради сходството между листата на двата сорта.

Молинара - червен италиански сорт грозде

Молинара е червен италиански сорт, който играе минорна роля във един от най-известните червени купажни вина, а именно Валполичела. В купажа на Валполичела (Valpolicella), освен Молинара участват и сортовете Корвина (Corvina) и Рондинела (Rondinella). Вината направени от Молинара са лесни за пиене, бледи на  цвят и с ниска плътност, както и с добри киселинни нива.

Мускат - бял сорт грозде

Бял сорт широко използван за направата на вина, както и за грозде за директна консумация и за производство на стафиди. В семейството на Мускат има стотици вариации и разновидности, отличаващи се както по цвят (от бели до тъмни - почти черни), така и по размер на зърното. Тази категория лози е една от най-добре познатите на винопроизводителите от цял свят и от векове има много важно и широко приложение.

Макабео - бял сорт грозде

Този бял, неароматен сорт е разпространен предимно в северна Испания и районът на Лангедок-Росийон във Франция. Обикновено се купажира с други сортове, като дава неутралност, устойчивост към оксидация и понякога тежест и плътност на полученото купажно вино. В Испания сортът се използва за направата на Кава (Cava) - така наречените им пенливи вина в компанията на сортовете Парелада (Parellada) и Сарелло (Xarel-lo).

Марсан - бял сорт грозде

Марсан е бял сорт, който обикновено се свързва с вината от северната част на Долината на Рона във Франция. Този сорт стои в основата на белите вина на Ермитаж  (Hermitage), Крозе-Ермитаж (Crozes-Hermitage), Сент Жозеф (Saint Joseph) и  Сент Пере (Saint Peray). Известно количество Марсан се отглежда и  в Австралия, САЩ и Швейцария. Във Франция най-честият партньор за купажни вина е сортът Русан.

Мискет - бял български сорт грозде

Мискет е български бял сорт, който е получен в резултат от кръстосването на сортовете Димят и Ризлинг. Въпреки името си, което е доста близко със това на сорта Мускат двата сорта нямат почти нищо общо помежду си. Съществува и червена версия на сорта - Червен  Мискет, от която също се правят и бели вина,  като за целта винификацията протича в отсъствието на кожата (ципата) на гроздето.

Монтепулчано - червен италиански сорт грозде

montepulcianoМонтепулчано (Montepulciano) е както названието на популярен червен сорт грозде в Италия, така и име на град разположен в сърцето на Тоскана (централна Италия). От заглавието на статията вероятно се досещате, че ще иде реч за сорта грозде Монтепулчано. Всъщност между градчето и сорта няма връзка, а виното с което е известно зоната Монтепулчано се нарича ''Вино Нобиле ди Монтепулчано'' (Vino Nobile di Montepulciano) и се прави от сорта Санджовезе.

Мурведър - червен сорт грозде

Мурведър е червен сорт, който има много силно присъствие в южна Франция, както и в Испания, където е вторият най-масов червен сорт (след Гренаш). Родината му е Испания, но популярността си дължи най-вече на Франция. Сортът има няколко имена - в страните от новият свят като Австралия и САЩ (Калифорния) се нарича Матаро, а във Испания е познат под името Монастрел. Мурведър играе съществена роля в купажните розета и червени вина във  френските райони Прованс и Долината на Рона, както и в испанските райони Риоха, Аликанте и Пенедес.

Мюлер-Тургау - бял немски сорт грозде

Mueller-ThurgauМюлер-Тургау е бял сорт, който е получен през 1882 година от Д-р Херман Мюлер-Тургау в института Гайзенхайм в Германия чрез кръстосването на сортовете Ризлинг и Силванер. Целта на създателят на сорта е била да комбинира всички предимства, които има Ризлинга (високо качество, елегантност, комплексност) с раннозреещият Силванер.