Винени сортове -Н-П

Небиоло - червен италиански сорт грозде

Небиоло е червен италиански сорт, който най-вероятно носи името си от мъглата характерна за района на Пиедмонт (Италия) - "небиа" (nebbia) на италиански означава мъгла. Небиоло се свързва с вината Бароло (Barolo), Барбареско (Barbaresco), Гатинара (Gattinara), Джеме (Ghemme) и Спаня (Spanna). Вината Бароло и Барбареско са направени от 100%  Небиоло, докато в Гатинара, Джеме и Спаня сорта влиза в купаж със сортовете Весполина (Vespolina), Кроатина (Croatina) и Бонарда (Bonarda).

Памид - червен български сорт грозде

Памид е един от най-старите български червени сортове. Относително раннозреещ сорт, който е  разпространен предимно в южните райони на страната. Вината направени от Памид са леки с много изразени плодови нюанси и е за предпочитане да се консумират много млади - дори и през първата година.

Педро Хименeс - бял испански сорт грозде

Педро Хименeс е бял сорт, който се отглежда в южна Испания и според една от историите носи името си от Питър Симънс, който го е пренесъл от Германия в района на Херез, където от него се прави Шери. Друга история гласи, че през 17-ти век испански войник на име Педро Хименeс е донесъл сорта от немският район Рейн при завръщането си от Холандия. Често сорта се нарича  “PX”  - използват се само първите му букви.

Пикпол Блан - бял сорт грозде

Пикпол Блан е бял сорт, който се цени заради високото си киселинно съдържание, минералност  и многото цитрусови плодове. Тези му качества го правят  идеален за направата на купажни вина в доста топлият район на Лангедок-Росийон, където основно се отглежда, както и в долината на Рона във Франция. Сорта е един от 13-те сорта участващи в купажа на световно известните вина Шатоньоф-дьо-Пап (Chateauneuf-du-Pape).

Пино Гри - бял сорт грозде

pinot_grisПино Гри е  бял сорт, който  носи името си от френски език, където “gris” (гри) означава сив и е свързано със сивкавият оттенък на гроздата, като цветът варира от сребристо сиво-синьо до сивовиолетово и мръсно жълто. По тази причина вината направени от Пино Гри  варират от бели до леко розови.

Пино Ноар - червен френски сорт грозде

pinot_noirПино Ноар е червен сорт, благодарение на който са направени някои от най-известните и съответно едни от най-скъпите вина от Бургундия (има се предвид подзоната Кот д’Ор).

Паломино - бял испански сорт грозде

Паломино (цялото му име е Паломино Фино) е бял испански сорт, който се използва за направата на световноизвестните вина Шери. Всъщност това е един от най-безличните сортове в света, от който по ирония на съдбата се правят световноизвестните вина Шери. За това способстват специфичните почви на югозападна Испания, както и отлежаването в уникалните по рода си системи “Солера”.

Парелада - бял испански сорт грозде

Парелада е бял испански сорт - един от трите които се отглеждат за направата на Кава (Cava). Кава  е името на пенливите вина направени в Испания (главно в областта на Каталуния), като другите два сорта използвани за направата им са Макабео (Macabeo) и Сарелло (Xarel-lo).

Пти Вердо - червен френски сорт грозде

petit_verdotПти Вердо е висококачествен червен сорт отглеждан предимно в района на Бордо (Франция). Вината направени от него са с висока плътност, изключително тъмен, дълбок цвят, високи танини и алкохол, както и специфичните за него пикантни тонове. Традиционно се използва за да придава по-добър цвят, аромат и танини към купажните вина на Бордо, но почти никога не участва с повече от 10% в купажа.

Пино Блан - бял сорт грозде

Този бял сорт много често е бъркан със сорта Шардоне или пък се е смятало, че двата сорта  са в роднински взаимоотношения. Да, ама не. Голяма част за това недоразумение има фактът, че това което се нарича Пино Блан в Австралия всъщност е Шардоне. От сорта Пино Блан се правят сухи вина с подчертана свежест, ябълкови нотки, понякога гарнирани  с пикантни тонове.

Пино Моние - червен френски сорт грозде

Всъщност истинското име на този червен сорт е Моние, но се оказва, че Пино Моние като  един от синонимите е доста по-известно име от оригинала. Има и още няколко синонимни имена, които се използват за означаването на сорта като: Плант Моние (Plant Meunier), Гри Моние (Gris Meunier), Шварц Ризлинг (Schwarz Riesling) и Мюлеребе (Mullerebe).

Пинотаж - червен южноафрикански сорт грозде

Сортът Пинотаж е червен сорт грозде от Южна Африка и е създаден през 1925 година, чрез кръстоска между Пино Ноар (Pinot Noir) и Сенсо (Cinsault). Изключително популярен сорт за Южна Африка, но непознат на света до 1959 година, когато за първи път печели няколко награди от винени изложения. Освен в Южна Африка има неголеми насаждения и в Калифорния (САЩ) и Нова Зеландия.