Винени сортове -Р-С

Ризлинг - бял сорт грозде

rieslingСортът Ризлинг определено е един от царете при белите сортове, като в много страни по света се смята, че точно този сорт  е най-същественият и най-значим. Преди стотина години най-добрите немски  вина от Ризлинг са били по-популярни и дори са се продавали по-скъпо от повечето от известните червени вина на Бордо (Франция).

Рондинела - червен италиански сорт грозде

Рондинела е единият от трите червени сорта, които влизат в състава на купажните вина Валполичела (Valpolicella) от Италия. В ароматно-вкусово отношение допринася най-малко за купажа на Валполичела - засенчен е от сортовете Корвина (Corvina) и Молинара (Molinara).

Русан - бял френски сорт грозде

Русан е бял френски сорт, който се отглежда предимно в района на Долината на Рона във Франция. Сиамските близнаци, както често наричат сортовете Русан и Марсан често участват заедно в купажните вина на Шатоньоф-дьо-Пап (Chateauneuf-Du-Pape), Ермитаж (Hermitage), Крозе-Ермитаж (Crozes-Hermitage) и Сент Жозеф (Saint Joseph). Русан има предимство пред Марсан по отношение на качеството - блести с повече елегантност и стил.

Семийон - бял сорт грозде

Семийон е бял сорт грозде участващ в купажа на така прочутите десертни вина от Сoтерн (район на Бордо, Франция). Сортовите вина от Семийон не блестят особено много с характер (липсва им баланс и финес), но когато е купажиран със Сoвиньон Блан,  тогава резултатите могат да са зашеметяващи - получения купаж е много по-комлексен, отколтото двата сорта отделно могат да бъдат.

Силванер - бял сорт грозде

Този бял сорт грозде е един от най-популярните  бели сортове в Германия, като се отглежда и в Австрия, Франция (Алзас), Швейцария, Италия, Австралия, САЩ (Калифорния), и ЮАР. Неголеми засети площи има и в още няколко страни и те са Словения, Унгария, Русия и Чехия. За родина на сорта спорят две държави - Германия и Австрия.

Совиньон Блан - лидер сред белите сортове грозде

sauvignon_blancСoвиньон Блан е единият от императорите водещи парада при белите сортове грозде. За родното му място се предполага, че е някъде в района на Бордо (Франция), където през 17-ти или 18-ти век кръстосването му с Каберне Фран е дало началото на най-известният днес червен сорт, а именно Каберне Сoвиньон.

Ркацители - бял сорт грозде

Ркацители е бял сорт, който по засети площи в света заема едно от първите три места сред белите сортове. Родината на сорта е Грузия и е широко разространен сред бившите съветски републики, както и в България, Румъния и дори и в САЩ и Китай.

Рубин - червен български сорт грозде

Рубин е червен сорт грозде получен в България чрез кръстосването на италианския сорт Небиоло и френския сорт Сира. Сортът е раннозреещ и достига добри захарни нива. Вината, които се правят от този сорт се отличават с изключителен рубинов цвят, плътни и едновременно меки танини, нюанси на боровинка, къпина, виолетки и лека пикантност за финал. Великолепно се съчетават с ястия от дивеч, както и с ястия от червени меса приготвени на фурна, на скара или на барбекю.

Санджовезе - червен италиански сорт грозде

Санджовезе е единият от двата най-качествени червени сорта в Италия заедно със сорта Небиоло. Смята се, че името на сорта произлиза от латинското “sanguis jovis”, което в превод означава “кръвта на Юпитер”. Смята се, че сортът съществува от времена предхождащи по време Римската Империя. Санджовезе е изключително популярен сорт в Италия и заема над 10% от всички площи засадени с лози.

Сенсо - червен сорт грозде

Сенсо е червен сорт грозде, който обикновено дава доста високи добиви и вината не блестят с особено качество и индивидуалност. Но когато добивът е контролиран и гроздата се оставят за по-дълго с ципите си по време на ферментацията, то тогава вината са  със силно изразен характер.

Сира/Шираз - червен сорт грозде

syrah_shirazНовият завоевател сред червените сортове - ето това е сортът Сира/Шираз. Сорт познат много отдавна, но с изключително нарастваща популярност през последните двадесетина години. Най-големите насаждения от този сорт са във Франция (долината на Рона, Прованс и Корсика), Австралия (долините Бароса, Идън, Хънтър и Макларън), Аржентина, САЩ, Мексико и Чили.

Сусао - червен португалски сорт грозде

Сусао е червен португалски сорт грозде, който за съжаление не е един от петте препоръчвани за направата на порт вина, но въпреки това е част от купажа на някои от най-известните портове за всички времена. Има немалки насаждения в Португалия, където качествата му не се оценяват по достойнство, за разлика оттам обаче сорта високо се цени в Калифорния и ЮАР.