Винени сортове -Т-Ф-Х-Ш

Танат - червен сорт грозде

Танат е червен сорт, за който се смята, че произхожда от югозападната част на Франция, но въпреки това сортът не е много популярен в родината си. Понякога се среща като купажен сорт и почти никога като сортово вино. Развитието и популярността си сортът дължи на страните от Южна Америка, а по специално на Уругвай, където засадените с него площи се увеличават всяка година.

Тинта Барока - червен португалски сорт грозде

Един от червените сортове използвани в купажа за направата на портове в долината на Дуро (Португалия). Интересен факт за Тинта Барока е, че предпочита терени със северно изложение (изключително нетипично), вероятно поради това, че зърната му са с изключително дебела и здрава ципа.

Тинта Рориз - червен португалски сорт грозде

Тинта Рориз или просто Рориз  всъщност е червеният испански сорт Темпранийо, но така се казва когато се отглежда в долината Дуро (Португалия). Наречен е така на мястото в Португалия, където е засаден за първи път през 18-ти век - Кинта до Рориз (Quinta do Roriz).

Турига Насионал - червен португалски сорт грозде

Турига Насионал е вероятно е най-важният и определящ от петте сорта препоръчвани за направата на порт в долината на Дуро (Португалия). Сортът играе същата роля за портовете, както сортът Каберне Сoвиньон за купажите на Бордо, а именно дава структурата и гръбнакът на целият бленд ,докато останалите сортове омекотяват и оформят купажа за достигането на перфектно балансирано вино.

Фурминт - бял унгарски сорт грозде

furmintИзключително висококачествен бял сорт отглеждан в районa на Токай (Унгария). Предимствата на сорта  са ароматно-вкусовата му комплексност, високото киселинно съдържание и невероятният потенциал за отлежаване. Младите сухи вина направени от този сорт имат аромати на лимонова кора, круша и лека опушеност.

Шардоне - царят на белите сортове грозде

rieslingШардоне безспорно е царят на белите сортове, така както Каберне Сoвиньон е безспорният лидер при червените сортове. Популярността му е толкова голяма, че за любителите му е достатъчно на етикетът на виното им да пише магическата думичка ”Шардоне” и това е напълно достатъчно за да ги накара да поръчат и консумират виното. В това има някаква логика, тъй като изглежда, че производителите по цял свят след малко или много опити наистина знаят как да правят вината от сорта Шардоне, така че да не разочароват консуматорите му.

Шенин Блан - бял сорт грозде

Това е един от най-важните бели сортове, който се отглежда с различен успех в почти всички винопроизводствени райони на света. Шенин Блан заема четвърт от  засадените с лозя площи в ЮАР, има силно присъствие във Франция (Долината на Лоара и Лангедок), немалки площи в САЩ (Калифорния) и Аржентина, а по-малко е присъствието му в Австралия, Нова Зеландия, Чили, Мексико и Израел.

Темпранийо - червен испански сорт грозде

Темпранийо е гръбначният стълб на червените испански сортове. Играе определяща роля за голяма част от  червените испански вина и е засаден из цяла Испания (особено в районите Риоха, Рибера дел Дуро и Пенедес). Освен в Испания сортът е разпространен и в Португалия, САЩ (Калифорния), Аржентина, Австралия ,Италия, ЮАР и Мароко. Вероятната родина на сорта е Испания, а в частност  районът на Риоха.

Тинта Као - червен португалски сорт грозде

Португалците имат традиция, да дават имена на животни когато е възможно. Сортът Тинта Као е червен сорт, който е пример точно за това - в превод от португалски означава “червено куче”. Отглежда се в долината на Дуро и е един от петте сорта препоръчвани за направата на порт.

Требиано - бял италиански сорт грозде

Требиано е бял сорт, който е изключително широко разпространен из цяла Италия. Много рядко се използва за направата на сортови вина - обикновено влиза в състава на купажни вина. Требиано има високо киселинно ниво, неутрални аромати и вкусове, понякога се забелязва лека восъчност и леко изразен плод.

Турига Франка - червен португалски сорт грозде

Турига Франка е сорт известен като Турига Франческа до преди 2001 година. Поредният от червените сортове използвани в долината на Дуро (Португалия) за направата на вината порт. Сорт със силен характер, много добър цвят и танини, който добре се съчетава в купажа със сортовете Турига Насионал, Тинта Као, Тинта Барока и Тинта Рориз.

Харшлевелю - бял унгарски сорт грозде

harsleveluХаршлевелю е вторият по значимост бял сорт за района на Токай, който се използва за направата на така прочутите десертни вина от този район на Унгария. Освен в Токай, сортът  се отглежда и в други райони на Унгария. както  и в някои  от винопроизводствените райони на  Словакия. Въпреки, че гроздата на този сорт са с доста дебела ципа и по-трудно биват афектирани от благородна плесен (Botrytis Cinerea), Харшлевелю е изключително важен за купажа за направата на десертните Токайски вина.

Шасела - бял сорт грозде

Това е любимият бял сорт на Швейцария, който въпреки, че е разпространен в цял свят дава най-добри резултати именно в Швейцария. Има големи дебати относно произхода на този сорт, споменават се Египет и териториите на древна Византия, но засега нищо не е потвърдено категорично.

Широка мелнишка лоза - червен български сорт грозде

Широка мелнишка лоза е сорт грозде разпространен само на територията на България и то само в някои от югозападните райони - Сандански, Мелник, Петрич, Хърсово. Сортът е познат и под името Мелник. Къснозреещ сорт, сравнително устойчив към заболявания по лозите и с ниска устойчивост на ниски температури.