Вино

Въведение в света на виното

В света съществува огромно разнообразие от алкохолни напитки получени чрез ферментацията на сладки течности или мъст. Като изходна суровина се използват плодове, мед, мляко и т.н. Безспорно най-значимите напитки получени в резултат на тяхната ферментация са виното и бирата. Виното е алкохолна напитка получена чрез ферментацията на грозде (понякога може да срещнем напитка означена като „вино“ и получена от изходни суровини като ягоди, малини, сливи, банани, касис и т.н.).

История на виното

Кой е направил първото вино? Къде е било първото лозе? Това са въпроси, на които никой не може да отговори с абсолютна увереност, но въпреки невъзможността за конкретен отговор всеки любител и ценител на виното си ги е задавал неведнъж. Сигурно е, че виното е свързано с човешката цивилизация отпреди не по-малко от седем хилядолетия.

История на виното - монасите и търговците

Във времена на несигурност и икономическа нестабилност много от лозята били заличавани с лека ръка от поредният нашественик или пък били оставяни без надзор, тъй като във време на войни и окупация отглеждането им не е било приоритет. Единствената институция с достатъчно мощ, средства и ресурси за поддържането и отглеждането на лозя по това време е била църквата. Единствено благодарение на църквата лозарството и винарството не изчезват в тези времена на войни за власт и територии и се запазват и доразвиват вече установените традиции и практики.

История на виното - познавача и сомелиера

Изискванията на пазара за ежедневни вина са окупирали ежедневието на производители и търговци в продължение на векове. Обаче в края на 13-ти век се поражда нова нужда - от висококачествени вина, без значение от цената, които да се консумират от висшите особи - крале и благородници. Зародили се и социални групи с големи финансови средства и изтънчен вкус по отношение на виното, което консумират.

Грозде и лоза

В основни линии лозите, от които се добива грозде за винопроизводство са от вида "Витис Винифера" (Vitis Vinifera). Лозя се отглеждат почти единствено в районите между 30-я и 50-я паралел северно и южно от екватора. Най-северно разположените лозя се намират в най-северната част на Швеция (близо до 59-я паралел), а най-южно разположените са в най-южната част на Южния остров на Нова Зеландия (близо до 45-я паралел).

Гроздовото зърно в детайли

Гроздовото зърно е репродуктивната структура на лозата - съдържа семена, които при подходящи условия може да дадат началото на нови лози. Анатомично погледнато гроздовото зърно се състои от ципа, пулпа, семена и разбира се стъбълце. Ципата се състои от клетки, които образуват тънко восъчно покритие и по този начин зърното е водоустойчиво и донякъде предпазено от заболявания. Пулпата от своя страна е изградена от множество големи клетки, които са с тънка стена и съдържат сок.

Типове бутилки за вино

На снимката са показани някои от най-основните форми на бутилки, предназначени за различни типове вина. Започвайки от ляво на дясно първата бутилка (тази с N:1 над нея) е стандартната бутилка за Шампанско и пенливи вина. Формата на бутилката е подчинена на факта, че трябва да задържи вино с налягане между 2 и 6 атмосфери. За целта се използва дебелостенно стъкло с много по-висока плътност, както и уникална форма.