Вино и храна

Съчетаване на вино и храна

При комбинирането на храна и вино винаги се започва от една от двете възможни отправни точки. Първата и по-често използвана е да се търси подходяща комбинация, като ястията са фиксирани и за тях се подбира най-подходящото вино. Най-различни варианти за такова съчетаване са описани в раздел "Кулинария" - секция "Храна и вино". 

Съчетаване на леки и сухи бели вина с храна

Тип Вино: Леко, стегнато, сухо бяло

Характеристики: Това са лесни за пиене, леки, освежаващи вина, благодарение на добрата си киселинна структура, много леки и некомплексни аромати и свеж финал.

Сортове: Алиготе, Шардоне, Силванер, Сoвиньон Блан, Пино Блан, Мелон де Бургон, Шасела.

Съчетаване на сухи и плодови бели вина с храна

vino_3Тип Вино: Меко, плодово, сухо бяло

Характеристики: Това са леки вина с ясно подчертани плодови и/или цветни аромати, с утоляващ жаждата ароматен финал.

Сортове: Шардоне, Шенин Блан, Кларет, Совиньон Блан, Семийон, Юни Блан.

Съчетаване на сухи и плътни бели вина с храна

vino_4Тип Вино: Плътно, сухо бяло

Характеристики : Вината са с висока плътност, богат, подчертан и балансиран вкус и комплексни и елегантни аромати с дълъг и запомнящ се финал.

Сортове: Шардоне, Шенин Блан, Ризлинг, Совиньон Блан, Русан, Марсан, Семийон.

Съчетаване на сухи и ароматни бели вина с храна

vino_5Тип Вино: Много ароматно, сухо бяло

Характеристики: Тези вина имат богат, оживяващ вкус с произнесени аромати на плод, често се забелязва пикантност, аромати на ядки или зърнени култури. Добър финал с много характер.

Сортове: Гевюрцтраминер, Траминер, Мускат, Ризлинг, Вьоние, Паломино, Токай Пино Гри.

Съчетаване на полусухи бели вина с храна

vino_6Тип Вино: Полусухо бяло

Характеристики: Характерно за тези вина е малко по-високото захарно съдържание, отколкото при сухите вина и обикновено това е за сметка на алкохолното съдържание. Най-често алкохолните нива са в границите на 11-12,5 %, а нивата на остатъчна захар около 10-15 грама на литър.

Съчетаване на полусладки и сладки бели вина с храна

vino_7Тип Вино: Полусладкo и сладко бяло

Характеристики: Консистенцията на тези вина варира в зависимост от остатъчната захар, обикновено са сладки, доста плътни, леко мазни, но с баланс, благодарение на добрите си киселинни нива. В ароматно отношение присъстват плодови, медни тонове, понякога в комбинация с ядки. Имат добър и ароматен финал.

Съчетаване на свежи и плодови розови вина с храна

vino_8Тип Вино: Леко, свежо, плодово розе

Характеристики: Тези вина са с изключителна свежест, лек киселинен вкус в комбинация с плодови нюанси и утоляващ жаждата финал.

Сортове: Каберне Фран, Сенсо, Каринян, Гамей, Гренаш, Тибурен.

Съчетаване на плътни и комплексни розови вина с храна

vino_9Тип Вино: Плътно, комплексно розе

Характеристики: Вината са плътни, плодови  с балансирана киселинност и лека танинова структура. Добър,освежаващ финал.

Сортове: Каберне Совиньон, Мерло, Гренаш, Шираз, Пино Ноар, Мурведър, Каринян.

Съчетаване на леки и плодови червени вина с храна

vino_10Тип Вино: Леко, плодово червено

Характеристики: Тези вина се познават по свежестта и плодовият и/или цветен букет, както и почти никакво таниново присъствие, заменено от лека и приятна киселинност.

Сортове: Каберне Фран, Гамей, Пино Ноар.

Съчетаване на плътни и плодови червени вина с храна

vino_11Тип Вино: Плътно, плодово червено

Характеристики: Вината от тази група са с висока плътност и доминиращ букет от плодове, както и с високо алкохолно съдържание и наличие на добри танини. Голяма част от тези вина   са лесни за консумация, често  освен плодовостта има наличие и на пикантни подправки. Финалът при тези вина не е постоянна величина, но като цяло е приятен със средна продължителност.

Съчетаване на комплексни и плътни червени вина с храна

vino_12Тип Вино: Комплексно, плътно червено с деликатен букет

Характеристики: Вина с много добър баланс, благодарение на високите алкохолни нива и танини, които са омекотени от продължително отлежаване. Богати, комплексни вина с букет от плодове, подправки и често дъбови нюанси. Тези вина обикновено имат много дълъг финал.

Съчетаване на комплексни и танинови червени вина с храна

vino_13Тип Вино: Комплексно, таниново червено

Характеристики: Специфичен вкус със силно таниново присъствие и висока плътност - това са основните характеристики на тези вина. Въпреки високата си плътност и танини вината са елегантни и комплексни. След  известно отлежаване по-добре се усеща тяхната плодовост и пикантност, нерядко съпроводени и от ненатрапчиво присъствие на дъб. Финалът е също толкова продължителен, както и при вината от горната група.

Съчетаване на комплексни и елегантни червени вина с храна

vino_14Тип Вино: Комплексно, елегантно червено

Характеристики: Вина с плътност напомняща за коприна, фини и деликатни и все пак с приятно таниново присъствие. Подчертани плодови аромати, комбинирани със земни  елементи и като завършек  финал, който не се забравя бързо.

Съчетаване на пенливи вина с храна

vino_15Тип Вино: Пенливо вино

Характеристики: Пенливите вина се характеризират с неповторима свежест и живина благодарение на мехурчетата (СО2), деликатните плодови или цветни аромати, както и на финала, който утолява жаждата.

Сортове: Шардоне, Пино Ноар, Пино Моние, Пино Блан, Шенин Блан, Семийон, Мускато Бианко, Кларет, Алиготе, Пино Гри, Ризлинг и други.

Съчетаване на десертни и ликьорни вина с храна

vino_16Тип Вино: Десертни и Ликьорни вина

Характеристики: Натурално сладките и ликьорни (подсилени с алкохол) вина се характеризират с необичайно висока плътност, алкохолът и високото захарно съдържание дават усещането за гъстота и мазнота (асоциацията с олио е често използвана, за да се опишат такива вина на външен вид). Вината са с висока плодовост и финалът им е дълъг и запомнящ се.