Декантиране на Порт вина

Като увод е добре да се знае, че не всички Порт вина трябва да се декантират, а само отлежалите. Вероятно някой би попитал, кои точно са отлежалите Порт вина и по какво се различават и познават.  Това са вина, които се правят много рядко само при изключителни реколти. Вината са с ясно обозначена реколта на етикета и всъщност са най-престижните вина на даденият португалски производител ( например: Dow's 1985).

Предвидено е вината да отлежават дълъг период от време, затова образуването на седимент е сигурен факт. Най-често такива вина се консумират след 15-20 и повече години.

Тези вина се декантират предварително, понякога се налага и по време на работа, но никога  пред клиентите. За целта освен декантър са ви нужни специална фуния с мрежеста цедка на гърлото и много финно парче плат, което се поставя между фунията и цедката за по-прецизно улавяне на микрочастиците от седимента. След като отворите внимателно бутилката поставете фунията (заедно с парчето плат и цедката) на гърлото на декантъра и внимателно, с постоянна скорост налейте порта. За съжаление портовете са изключително чувствителни към светлината, затова бутилките са направени от черно стъкло и тъй като се продават на чаша, шансовете да продадете цялото количество от декантъра в рамките на час или два са минимални. Затова измийте внимателно оригиналната бутилка от порта, обърнете я с гърлото надолу и я оставете  да изсъхне. След като се уверите, че вътрешността на бутилката е чиста от седиментите и напълно суха, налейте обратно вече декантираният порт и сложете корка обратно. В тъмната бутилка вече декантиран, портът ще остане в добро състояние дни, дори седмица или две, през което време, когато имате поръчка наливате директно от бутилката.