Декантиране на червено вино

Декантирането на червените вина се извършва по следният начин:

1. Уверете се, че имате всичко необходимо, за да можете да декантирате виното, а именно: декантър, свещ със стойка с обща височина 20-30 сантиметра, кибрит, тирбушон, чаша за дегустация, помощна чинийка със салфетка и разбира се не забравяйте виното, което ще декантирате.

2. Най-доброто място за извършване на декантирането е помощна количка, която да разположите така, че да сте достатъчно близо до клиента поръчал виното. При липса на такава количка може да използвате най-близкото сервизно шкафче, към което клиентът да има пряка видимост. Използването на част от масата на клиента не се препоръчва, но в най-най-най-краен случай е по-добре, отколкото да се скриете зад бара и там да декантирате виното.

3. Бъдете изключително внимателни, докато пренасяте виното от избата или бара до мястото, където ще декантирате. Всеки е гледал екшън филми, където героите носят изключително внимателно бомби, които могат да избухнат при най-лекото сътресение. Начинът, по който се обезврежда една бомба е същият, по който трябва да се пренесе и работи с бутилка вино, в която има седимент. Разликата в случаят със бутилка вино е, че ако е разклатено то няма да гръмне, но седиментът ще се разнесе из цялата бутилка, декантирането става невъзможно и виното трябва да се остави за около 12-24 часа за да се уталожи наново.

4. Много внимателно без излишни движения представете бутилката на клиента за одобрение и не забравяйте да споменете името на виното, производителя, реколтата и сорта или сортовете, ако ги знаете.

5. След потвърждение от страна на клиента също толкова внимателно се върнете там, където ще отворите виното.

6. Запалете свеща и я поставете на централно място пред вас. Използвайте кибрит и не забравяйте, че посоката на ръката при паленето със кибрит е винаги навътре (към вас). Свеща се пали по-рано, за да има време миризмата на фосфор да се разсее преди фактическото декантиране.

7. Отрежете фолиото на нивото на вторият (долен) ръб на бутилката и го отстранете. За процеса на декантиране е необходимо да отрежете и оставащото на гърлото фолио. Завършвайки този етап трябва да сте отстранили цялото фолио покриващо гърлото на бутилката.

8. Извадете корковата тапа много бавно и внимателно, като накрая не трябва да позволявате и най-малкото изпукване, ако има изпукване, то тогава се създава вакуум в бутилката, който би вдигнал седимента от дъното на бутилката и декантирането ще бъде невъзможно. Не забравяйте да забършете гърлото на бутилката при наполовина изваден корк.

9. Инспектирайте корковата тапа, след което я поставете на помощна чинийка и я представете на клиента, така че мократа и част да е обърната към него.

10. Внимателно отлейте малко количество вино в чашата, в която ще дегустирате и го опитайте, ако виното е развалено по някаква причина, то няма никакъв смисъл да се декантира.

11. След като се уверите, че виното е в добро състояние налейте съвсем малко вино и в декантъра. С това количество вино внимателно облейте стените на декантъра. След като завършите обливането, излейте виното от декантъра в празна чаша, която повече няма да използвате. Това обливане на стените на декантъра се прави с цел отстраняването на евентуален прах или капки получени при миенето на съда. Тази процедура е необходима, тъй като тясното гърло и форма на декантъра не позволяват полирането му.

12. Хванете бутилката внимателно с дясната си ръка, така че етикетът да остане към клиента, а с лявата хванете декантъра за дръжката (или за гърлото, ако декантъра няма дръжка), така че гърлото и част от рамото на бутилката да са на няколко сантиметра над запалената свещ. Така ще имате много добра видимост през стъклото на бутилката и ще можете да спрете навреме, когато седимента наближи гърлото на бутилката.

13. Внимателно, плавно, с постоянна скорост започнете да наливате виното в декантъра. Бъдете особено внимателни в последният етап, тъй като седиментът е накрая.

14. Когато видите седиментът да приближава рамото и гърлото на бутилката спрете, поставете бутилката (обикновено количеството, което остава със седимент е около 3-4 сантиметра от дъното на бутилката) и декантъра пред вас и спокойно угасете свеща (това се прави като с използваната вече клечка кибрит потапяте фитила във восъка в посока към вас и той угасва).

15. Вземете декантъра с дясната си ръка, приближете клиента от дясната му страна и налейте малко количество в чашата му за дегустация и одобрение.

16. При получаване на одобрение от страна на клиента сервирайте по обичайният ред всички останали. След като налеете на всички присъстващи на масата се върнете към поръчващият виното и доналейте във чашата му.

17. Поставете декантъра на клиентската маса (добре е, ако имате подходяща подложна чиния със сгъната салфетка, на която да поставите декантъра или специална поставка, с която са окомплектовани някои декантъри), също така поставете на масата и бутилката от виното, но не трябва да се притеснявате, че бутилката е почти празна и в нея има само малко вино и то със седимент. Обикновено тези вина са скъпи и много престижни, така че е въпрос на чест тази бутилка дори и полупразна да стои на клиентската маса.

18. Докато извършвате всяко едно от изброените по горе действия се дръжте като истински професионалисти, бъдете уверени и горди с това което правите. Декантирането на вино е своеобразно шоу, в което  звездата сте вие, докато декантирате виното не се учудвайте ако клиентите, дори и от съседните маси започнат да ви снимат. Съветът ми е следният: изберете най добрият си профил и не спирайте да се усмихвате.

ПОЖЕЛАВАМ ВИ УСПЕХ!