Добри новини за Шампанското

Последните няколко месеца се оказаха повече от добри за района на Шампан. Имам предвид не реколтата, а признаването на Шампанското като запазена марка и произход на два от най-големите пазари в света. През 2007 година Франция изисква от Бразилия да регистрира термина „шампанско“ в техния Институт за Интелектуална Собственост. В края на миналата (2012) година тази регистрация стана факт.

Официално е прието уникалното географско положение, както и спецификата на метода за производство. Френските власти, както и търговското тяло за Шампан – CICV (Comitee Interprofessionnel du Vin de Champagne) приветстваха новината и обявиха, че очакват ръст в продажбите на шампанско в Бразилия. До този момент сериозен дял от всички пенливи вина произведени в Бразилия са обозначени като „шампанско“ и това е практика от десетки години.

Малко по-късно и Китай уважи искането на CICV и официално прие географското положение и спецификата на метода за производство. Директорът на китайския клон на CICV е на мнение, че този икономически ход ще засили действията на компетентните власти срещу злоупотребата с името „Шампанско“. До този момент контролът, както и наказателните мерки относно използването на термините „шампан“ и „шампанско“ са били меко казано неефективни. За първите няколко месеца на 2012-та се отчита сериозен ръст в износа на Шампанско за Китай и се очаква резулататите да се задържат благоприятни и за близкото бъдеще.