Дом Периньон - легенда и реалност

За да няма недоразумения си мисля, че още в началото е редно да се внесе следното уточнение: Дом Периньон (Dom Perignon) не е име на изба от Шампан, а е пилотната търговска марка на престижната изба Мое&Шандон (Moet&Chandon). Името на най-престижното шампанско на избата е избрано в чест на великия бенидиктински монах, който със своя труд и склонност към експериментиране е допринесъл изключително много за усъвършенстване на технологията на шампанското и е станал легенда и синоним на шампанско.

Първата официална поява на световната сцена на престижното шампанско като марка на избата Мое&Шандон е през далечната 1936 година, а реколтата е 1921. Каква е цената на малко останалите бутилки по света ще оставя на вас да прецените, но мога да ви дам малък жокер - може би най-високата документирана цена за луксозно шампанско е платена на аукцион в Ню Йорк, а именно 84700 долара за бутилка Дом Периньон Розе реколта 1959.

Вероятно най-известната реколта до този момент е тази от 1961 година. Марката е предпочетена за сватбения тост на Лейди Даяна Спенсър и принца на Уелс. Реколтата не е избрана случайно - 1961 е годината, в която е родена Даяна, а за сватбената церемония са поръчани около 600 бутилки магнум (1.5 литра). В момента аукционите търгуват стандартната бутилка за около 800 паунда, докато магнум от 61-ва се намира за не по-малко от 3500 паунда. Запомнящо се за тази реколта е и идеалната пропорция от 50% Шардоне / 50% Пино Ноар.

Характерно за шампанското Дом Периньон е, че не всяка година е достатъчно добра и не всяка реколта се декларира. Казано на нормален език - технолога избира само най-добрите реколти, от които да се прави Дом Периньон. Но не се заблуждавайте - цялото количество грозде е от посочената на етикета реколта. Купажиране с вина от други реколти не се допуска. Така, че колкото и да се опитвате да откриете бутилка от реколта 1922 няма да успеете - такава реколта просто няма. За да се ориентирате колко често се прави Дом Периньон ще ви посоча първите пет реколти - 1921, 1926, 1928, 1929, 1934.