Други коктейли

Тук ще намерите коктейли, които по една или друга причина не се вписват в другите раздели за коктейли. Това съвсем не означава, че са за пренебрегване - всичко е въпрос на категоризация и подредба. За пореден път подредбата е във ваша полза - в азбучен ред.

Грасхопър

grasshopperКоктейлът Грасхопър (Grasshopper) е създаден в средата на 20-ти век в някой от баровете на  американския щат Луизиана. Името на коктейла е измислено заради характерният му цвят - в превод от английски "грасхопър" означава "скакалец". Лесен за приготвяне и изключително ефектен коктейл.

Продукти:

  • 25-30 мл Крем Ментa - зелен (Creme de Menthe green)
  • 25-30 мл Крем Кaкaо - бял (Creme de Cacao white)
  • 25-30 мл течна сметана

Кайпириня

caipirihnaКоктейлът Кайпириня (Caipirihna) е един от най-популярните коктейли консумирани по плажовете на Бразилия. Определено има известна популярност и в други страни около и в карибския басейн, но не се радва на чак толкова добра популярност на старият континент. Основата на коктейла е бразилската национална напитка "кашаса", която е продукт на ферментацията и последваща дестилация на стъбла от захарна тръстика. Кашасата не блести с особени качества и единственият разумен вариант за консумирането и изглежда е именно този коктейл. Подобни на Кайпириня са коктейла  "Кайпироска", където кашасата се замества с водка и коктейла "Кайпирисима", в който на мястото на кашасата се използва ром.

Кир

kir_cocktailКоктейлът "Кир" (Kir cocktail) е кръстен на името на един от кметовете на френския град Дижон. Кметът бил известен с това, че всеки път когато консумирал бяло бургундско вино, направено от сорта Алиготе той наливал по малко ликьор "Creme de Casis". Вероятно е правел така за да омекоти и балансира високите киселинни нива на вината от този сорт. Впоследствие по време на официални приеми и коктейли той успял малко по малко да наложи своя вариант, като един нов и приятен коктейл. Днес коктейлът се приготвя с бели вина от най-различни сортове, най-често такива, каквито се предлагат на чаша в дадения ресторант или бар.