Известен главен готвач на съд за фалшиво вино

Срещу известния главен готвач и собственик на ресторант Чарли Тротър е повдигнато обвинение за продажба на фалшификат на бутилка вино с колекционна стойност. Ресторанта носещ името на собственика си „Чарли Тротър“ се намира в Чикаго (САЩ) и е носител на една звезда от категория Мишлен. Поради планирано затваряне на ресторанта си през август 2012 Чарли Тротър обявява разпродажба на някои от редките реколти вино, с които разполага ресторанта.

Естествено това привлича колекционери от цялата страна, сред които са и Беким и Илир Фрокай. Те купуват магнум бутилка от Домейн де ла Романе-Конти от реколта 1945 на стойност 46,227 долара. За тяхна изненада експерта, който е нает да оцени бутилката за застраховката смята, че виното е фалшификат и няма никаква стойност. Експерта е специалистката от Ню Йорк Морийн Дауни, която открива няколко съществени несъответствия:

  • Стъклото и етикета не отговарят на годините посочени на етикета.
  • Реколта 1945 е била най-лошата записана за Домейн де ла Романе-Конти. Всъщност след тази ужасяващо слаба реколта лозята са изкоренени и са засадени с нови лози.
  • Произведеното вино от 1945 е 2 бъчви или около 600 бутилки със стандартен обем. При тези количества се смята, че вероятността да са бутилирани магнум бутилки клони към нула.
  • Етикета е точно копие на етикета на друга бутилка, за която също се смята, че е фалшификат.

Един от собствениците на Романе-Конти изпраща официално становище, в което е посочено следното:

  • Количеството произведено през 1945 е две бъчви по 225 литра.
  • В избата не разполагат с писмени сведения за бутилиране на бутилки тип магнум (1.5л) от въпросната реколта. По тази причина не могат да потвърдят автентичността на въпросната магнум бутилка, но и не могат със сигурност да твърдят, че бутилката е фалшификат.

Пред съда Чарли Тротър посочва, че виното е закупено от официалния дистрибутор за САЩ на Романе-Конти. Въпросният дистрибутор не успява да потвърди, че магнум бутилката е закупена от тях. И така, колекционерите Фрокай очакват да получат малко над 75 хиляди долара – 46 за стойността на бутилката и други 29 хиляди като наказателно обезщетение. От друга страна Чарли Тротър смята, че им е продал автентична бутилка и очаква всички обвинения да отпаднат. В изказване пред чикагската преса Тротър казва, че господата Фрокай явно страдат от „колекционерска параноя“. Кой е прав и кой не все още не е ясно – очаква се решението на съда. За съжаление Чарли Тротър почива от удар на 5 Ноември 2013 и света на кулинарията губи един от най-талантливите готвачи в света.