Испания

Испания - райони и сортове грозде

Въпреки факта, че Испания има най-големи площи засадени с лозя в света тя е на трето място по производство на вина в Европейският съюз след Италия и Франция и едва на пета позиция в света. Освен вината в стил Шери с които е спечелила световна репутация в страната се прaвят най-разнообразни стилове бели, розета и червени вина, а да не пропускаме и добрите постижения при пенливите вина (пенливите вина направени в Испания се наричат Kава - ’’Cava“).

Страната има централно плато, което се нарича Месета и се намира на надморска височина от около 600-650 метра, заобиколено отвсякъде с планински вериги.

Испания - районът на Риоха

Историята на винопроизводството и отглеждането на лозя в областта на Риоха датира отпреди 2000 години, когато римляните са дошли по тези земи и са предали знанията си на местните жители. Истинският подем започва през 60-те години на 19-ти век, когато двама благородници Marques de Riscal (Маркес де Рискал) и Marques de Murrieta (Маркес де Муриета) се завръщат от района на Бордо (Франция) с нови идеи, нови сортове вина (Каберне Сoвиньон и Мерло) и не на последно място с нови дъбови бъчви.

Испания - районът на Малага

Този район заема площите около древният испански град Малага, разположен на средиземноморското крайбрежие. През последните двайсетина години площите на лозовите насаждения от които се правят прочутите вина “Малага” отстъпват място на лозя отглеждани за стафиди, промени настъпват и благодарение на инфраструктурни и строителни промени (площа на лозята е в десетки пъти по-малка от тази която са заемали в началото на 19-ти век).

Испания - районът на Шери

Шери е името на вината, които се правят във района на Jerez (Херез) намиращ се в югозападна Испания северно от град Кадиз. Вината се правят от три сорта грозде - Palomino (Паломино), Pedro Ximenes (Педро Хименес) и  Moscatel (Москател).

Испания - системата Солера

Навярно мнозина биха попитали с какво толкова е уникална технологията на вината Шери. Отговорът е специалният начин  за отлежаване във винарната (bodega) - така наречената система Солера (Solera System). Есенцията на тази система е уникалното купажиране от различни години и различни бъчви, като така се запазва стила през годините. След ферментацията вината се наливат в 500 литрови бъчви, които не се пълнят съвсем догоре и където специфичните винени дрожди наречени флор (flor) натурално присъстват във виното.