Италия

Италия - райони и сортове грозде

Италия заедно с Франция са двете страни с най-голямо производство на вина в света. Историята на винопроизводството в Италия датира още времената на Римската Империя и оттогава непрекъснато се е развивало и усъвършенствало. В древността римляните са били познати като едни от най-големите майстори на вина, виното е било неизменна част от бита и културата им.

Италия - система за контрол на вината

Системата за контрол на вината се нарича DOC (Denominazione di origine controlata) - което означава вина с контролиран произход. Тези DOC зони имат имена - Orvieto, Soave и т.н. След DOC нивото има и по-висока степен, която се нарича DOCG (Denominazione di origine controlata e garantita).

Италия - районът на Тоскана

Тоскана (Tuscany) е регион в централна Италия с главен град Флоренция и с много голяма площ на засятите лозя. В него са включени 6 DOCG зони - Chianti (Кианти) , Chianti Classico (Кианти Класико), Brunello di Montalcino (Брунело ди Монталчино), Vino Nobile de Montepulciano (Вино Нобиле де Монтепулчиано), Carmignano (Карминяно) и Vernaccia di San Indignant (Верначиа ди Сан Индинян) и всичките са райони познати с червените си вина.

Италия - районът на Тоскана - Кианти и Вин Санто

Кианти - това без съмнение е името, което винаги излиза на преден план при споменаването на Италия и италиански вина. Име, което е синоним за италианско вино за немалко хора по света. Всъщност това е името на винопроизводствен район, който се простира на юг от Флоренция достигайки покрайнините на Сиена.

Италия - районът на Трентино-Алто Адидже

Трентино-Алто Адидже (Trentino-Alto Adige) се намира в североизточната част на Италия, като на запад граничи с Ломбардия, на изток с Венето и с Австрия на север. В района има две провинции - Алто Адидже на север и Трентино на юг, които макар и обединени в един район са доста различни.

Италия - районът на Марсала

Вината Марсала (Marsala) се правят по западното крайбрежие на остров Сицилия, в района на пристанищният град Марсала. Използват се белите сортове Катарато (Catarratto), Грило (Grilo), Дамаскино (Damaschino) и Изнолиа (Iznolia), а отскоро се използват и червени сортове. Марсала е ликьорно вино, което наподобява вината Шери и Порт и е с алкохолно съдържание 17-18%.

Италия - районът на Пиедмонт

Районът на Пиедмонт (Piedmont) е разположен в полите на Алпите в северозападната част на Италия. Голяма част от района е негостоприемна за отглеждането на лози, но на местата където условията позволяват са засети белите сортове  Москато ди Асти, Москато Канели, Арне и Кортезе, а преобладаващите червени са Небиоло, Барбера, Долчето, Григолино, Весполина и Бонарда.

Италия - районът на Фрюли-Венеция-Джулия

Районът на Фрюли - Венеция - Джулия (Friuli-Venezia-Giulia) вероятно поради твърде дългото си име е по-известен само като Фрюли. Разположен е в североизточната част на страната и голяма част от него е покрита с планини. Има девет зони със статус DOC, най-известните от които са Collio (Колио), Colli Orientali del Friuli (Коли Ориентали дел Фрюли) и Grave del Friuli (Граве дел Фрюли), както и една от DOCG зоните - това е зоната Рамандоло (Ramandolo).

Италия - районът на Венето

Венето (Veneto) е огромен винопроизводствен район в североизточната част на Италия. Главният град на този район е Венеция -  разположен на Адриатическото крайбрежие и името му се свързва не толкова с виното, колкото с известните канали, гондоли, както и хилядите влюбени посещаващи го. Освен всичко това Венеция заедно с другият важен град в този район Верона са център на една от най-важните винопроизводствени зони на страната. Районът е отговорен за над една пета от всички DOC вина в страната и в него са включени известните DOC зони Соаве (Soave), Валполичела (Valpolicella) и Бардолино (Bardolino).

Районът на Умбрия

Умбрия (Umbria) е винопроизводствен район в централната част на Италия, в който са включени две от DOCG зоните -  Монтефалко Сагрантино (Montefalco Sagrantino) и Торджиано Росо Ризерва (Torgiano Rosso Riserva), както и много популярните вина от DOC зоната Орвието (Orvieto). Немалка част от всички вина в този район имат DOC или DOCG статус и също като в района на Тоскана  тук се правят сериозно количество вина Вин Санто.