Как работи системата Bordeaux En Primeur

В статията "Историята на Bordeaux en Primeur" разгледах системата "en primeur" в Бордо в исторически аспект. В тази статия ще ви дам отправни точки относно действителния метод на работа в днешно време. И така започваме от основата на веригата, а именно собственика (или собствениците) на шатото. През пролетта след реколтата шатата продаващи "en primeur" организират дегустация на новите вина направо от дъбовите съдове (пример: реколта 2013 се предлага за дегустация през пролетните месеци на 2014). Дегустациите се правят на място в шатата и са поканени търговци (всички нива), критици, журналисти и крайни клиенти.

След приключване на дегустациите на все още много младите вина идва ред на вино критиците и журналистите, които запрятат ръкави, потапят перото в мастило и започват да дават техните рейтинги и оценки. След като оценките и рейтингите видят бял свят, тоест се публикуват, шатата започват постепенна продажба на бъдещи количества (наричат се транш - "tranche"). Всъщност младите и незавършени вина си остават в бъчвите, а това което се продава са количества от евентуално завършено и бутилирано вино. Основнните купувачи на този първи транш са търговците кортиери (courtiers) и това всъщност е първата финансова инжекция за шатото (всяко шато има големи разходи свързани с предстоящата реколта, както и режийни разходи и наличието на пари в брой е много важен фактор). Първия транш е с относително ниска цена и има ориентировъчно значение относно реалното тъсене, но това не важи за евентуалната продажба на втори или дори трети транш. Кортиерите работят с малък марж (надценка) в диапазона около 2%. Големите търговци с много по-важно участие са така наречените негосиани, които работят с марж от порядъка на 10-15% и след пускането на всички траншове обявяват цената за своите клиенти - вносители и търговци на едро. От своя страна вносителите и търговците на едро добавят към цената и своя марж, който е в диапазона 10-30% и продават директно на своите клиенти - колекционери, инвеститори и разбира се крайни клиенти.

Огромното световно внимание към вината "en primeur" в Бордо не е изолиран и случаен резултат. Дължи се на тотала от масираното медийно отразяване, огромния брой посетители в Бордо по време на дегустациите, вниманието и усилията на вино критици и журналисти и не на последно място и на факта, че консумацията на отлично или дори изключително Бордо е неувяхващ моден тренд от няколко десетилетия.

Очаквайте продължение по темата!

Етикети: