Коктейли с водка

Бей Бриз

Бей Бриз (Bay Breeze) в превод от английски означава "Бриз от залива" и се приготвя от водка, сок от боровинка и сок от ананас. Свеж, летен коктейл за любителите за морските спортове и морето.

Продукти:

 • 50 мл водка
 • 60-80 мл сок от боровинка
 • 30-40 мл сок от ананас
 • парче лайм (зелен лимон) за декорация

Блек Рашън

Коктейлът Блек Рашън (Black Russian) не е нищо повече от водка и кафеен ликьор налети в рок чаша пълна с лед. Идеята за името Блек Рашън ( в превод означава "черен руснак") вероятно идва от произхода на водката и цвета на кафееният ликьор. Обикновено се използва руска водка (най-често Столичная), а от ликьорите на база кафе предпочитаният е Калуа.

Блъди Мери

Блъди Мери (Bloody Mary) е един от най-известните и любими коктейли в света и в превод от английски означава "Кървавата Мери". За този коктейл се знае, че е бил един от любимите на Ърнест Хемингуей и дори се смята, че е кръстен на името на съпругата му известна с буйния си нрав. Друга версия за произхода на името на коктейла е, че е кръстен на английската кралица Мария Тюдор, която била известна с жестокостта си. Коктейлът е създаден в началото на 20-ти век в Париж, но популярен става благодарение на баровете в Ню Йорк.

Водка Мартини

Коктейлът "Водка Мартини" (Vodka Martini) е производен на оригиналния коктейл "Джин Мартини". Единствената разлика е, че за основен продукт се използва водка вместо джин. Вероятно това е добра новина за тези от вас, които по една или друга причина не обичат коктейли с джин, а също и за феновете на коктейли с водка. Каква водка ще използвате за коктейла зависи изцяло от вашите лични предпочитания - колкото по качествена водка изберете, толкова по-добре. Нерядко се случва някое мартини да е кръстено на името на основния си продукт - "Мартини Абсолют", "Мартини Грей Гуус", "Мартини Столичная" и т.н.

Грей Хаунд

Коктейлът Грей Хаунд (Grey Hound) е кръстен на известната сива хрътка, вероятно поради приликата в цвета. Производен на този коктейл е коктейлът Солти Дог (Salty Dog), който се различава единствено по солта на ръба на чашата.

Продукти:

 • 50 мл водка
 • 80-100 мл сок от грейпфрут

Епъл Мартини

Коктейлът "Епъл Мартини" (Apple Martini) е познат сравнително отскоро, но се радва на изключителна популярност в цял свят. Надали има специализиран "Мартини Бар", в който "Епъл Мартини" да не е един от най-поръчваните коктейли. За приготвянето му имате нужда от Водка, Ябълков Шнапс (или ябълков ликьор), подсладен лимонов сок и резен от зелена ябълка за декорация.

Кайпироска

Коктейлът Кайпироска (Caipiroska) е производен на един  от най-популярните коктейли консумирани по плажовете на Бразилия, а именно коктейла Кайпириня. Разликата е в това, че за направата на Кайпироска се използва водка вместо кашаса. Коктейлът е лесен за приготвяне, свеж и освежаващ.

Продукти:

 • 50 мл водка
 • 1 супена лъжица кафява захар
 • 1 зелен лимон (лайм)
 • коктейлно чадърче за украса  

Кейп Код

Коктейлът Кейп Код (Cape Cod) носи името на полуостров със същото име намиращ се в североизточната част на САЩ. Коктейлът е познат и под името Кейп Кодер (Cape Codder). Всъщност Кейп Код е сред топ десет на най-любимите (и съответно най-поръчвани) коктейли на американците.

Продукти:

 • 50 мл водка
 • 80-100 мл сок от боровинка
 • парче лайм (зелен лимон) за декорация

Лемъндроп Мартини

Коктейлът Лемъндроп Мартини (Lemondrop Martini) е свежа интерпретация на класическия коктейл Водка Мартини. Коктейл присъстващ в коктейлните карти на повечето световно известни барове. Нищо сложно по отношение на приготвянето на коктейла, както и съставки присъстващи в почти всеки бар. 

Продукти:

 • 40 мл Водка с аромат на лимон (цитронова водка)
 • 10 мл Контрьо или Трипъл Сек
 • 10-20 мл лимонов сок (подсладен)
 • лентичка от лимонова кора (лимонов туист)

Мадрас

Коктейлът Мадрас (Madras) вероятно носи името си от едноименният град в Индия. Дали наистина е така не се знае със сигурност. Коктейлът е разновидност на популярния коктейл Кейп Код, като освен сок от боровинка има и сок от портокал.

Продукти:

 • 50 мл водка
 • 40-50 мл сок от портокал
 • 40-50 мл сок от боровинка 
 • парче зелен лимон (лайм) за декорация

Сий Бриз

Сий Бриз (Sea Breeze) в превод от английски означава "Морски Бриз" и се приготвя от водка, сок от боровинка и сок от грейпфрут. Класически балансиран коктейл по отношение на сладост и киселинност. Много освежаващ, летен коктейл за любителите за морските спортове и морето.

Продукти:

 • 50 мл водка
 • 30-40 мл сок от боровинка
 • 30-40 мл сок от грейпфрут
 • парче лайм (зелен лимон) за декорация

Скрюдрайвър

За този коктейл няма единни сведения относно кой, кога и къде го е забъркал за първи път. Предполага се, че Скрюдрайвър (Screwdriver) е добил популярност в средата на 20-ти век сред американските механици и монтьори на автомобили. Те просто добавяли малко водка в кутийките с портокалов сок и получената смес разбърквали с отверка. Оттам и името на коктейла - "скрюдрайвър" в превод от английски означава "отверка".

Френско Мартини

Коктейлът "Френско Мартини" (French Martini) е създаден от компанията производител на малиновия ликьор "Шамборд". При закупуване на ликьора в кутията има брошура с коктейли, сред които на челно място е френското мартини. Ликьорът "Шамборд" е създаден преди три века и в основата му са малини, мед, ванилия и билки. Благодарение на силно изразените си ароматно-вкусови характеристики и натуралните си продукти ликьорът е подходящ за редица коктейли.

Харви Уолбенгър

Коктейлът Харви Уолбенгър (Harvey Wallbanger) всъщност е разновидност на един от най-популярните днес коктейли, а именно на коктейла Скрюдрайвър. Единственото, по което се различават двата коктейла е добавеното Галиано в коктейла Харви Уолбенгър. Създаването на коктейла се приписва на не един и двама известни бармани от средата на миналият век. Интересното обаче е откъде е взето името на коктейла. Смята се, че известен за времето си калифорнийски сърфист на име Харви е бил първият сериозен фен на този коктейл. И вероятно след прекомерната му употреба трудно е намирал изхода от бара и не е пропускал стена, в която да се блъсне. Оттам и името на коктейла - Харви Уолбенгър ( в превод от английски означава Харви, който се блъска по стените).