Коктейли с уиски

Манхатън

manhattanКоктейлът Манхатън (Manhattan) носи името си от един от централните квартали на Ню Йорк. Смята се, че за първи път е направен именно в някой от баровете в този квартал в края на 19-ти век. Съставките на коктейла са: уиски, сладък вермут и Ангостура битер. Пропорциите варират от равни части уиски и сладък вермут за по сладките варианти и се стига до съотношение 4 части уиски към 1 част сладък вермут за по-сухите коктейли. Във всички варианти съдържанието на Ангостура битер е един "даш" (dash - няколко капки).

Роб Рой

rob_royКоктейлът Роб Рой (Rob Roy) е разновидност на популярния коктейл Манхатън и е създаден в някой от баровете на Ню Йорк в края на 19-ти век. Коктейлът вероятно е измислен от шотландски барман, тъй като е кръстен на името на шотландски народен герой.  Съставките на коктейла, както и начина на приготвяне са същите като при Манхатън, с тази разлика, че за Роб Рой се използва единствено шотландско уиски (скоч). И така: шотландско уиски, сладък вермут и Ангостура битер. Пропорциите варират от равни части скоч и сладък вермут за по сладките варианти и се стига до съотношение 4 части шотландско уиски към 1 част сладък вермут за по-сухите коктейли. Във всички варианти съдържанието на Ангостура битер е един "даш" (dash - няколко капки).

Ръсти Нейл

rusty_nailКоктейлът "Ръсти Нейл" (Rusty Nail cocktail) е изключително лесен за приготвяне. Всичко от което имате нужда е шотландско уиски, ликьор Драмбуйе и лентичка лимонова кора за декорация. Името на коктейла в превод от английски не е никак романтично или гръмко , но за сметка на това вкусовите му качества са доста добри. Вариантите за превод всъщност са два, като в пътвия случай значението е "ръждив пирон", а във втория "мръсен нокът". Най-вероятно и в двата случая се има предвид характерния за коктейла цвят.