Коктейли с шампанско

В тази част от сайта са представени някои от ключовите световни коктейли, за които е характерно използването на шампанско. За ваше успокоение ще отбележа, че в 95% от случаите се използва не шампанско, а пенливо вино. На много малко места по-света ще откриете барове, които използват шампанско - съответно и цената на коктейла е доста различна. Сериозен недостатък при тези коктейли е, че веднъж отворена бутилката с шампанско започва бързо да губи качествата си (газировката). Съответно ще трябва да бракувате скъпа бутилка, ако не продадете достатъчен брой коктейли в рамките на ден-два. Затова ви съветвам да използвате пенливо вино, но с добро качество. Разбира се може да използвате и шампанско, стига цената да не ви притеснява.

Белини

belini_cocktailКоктейлът "Белини" (Belini cocktail) е един от коктейлите, които се приготвят с шампанско (или пенливо вино). Дали името на коктейла има нещо общо с името на италианския композитор Белини не е сигурно. Коктейлът се приготвя изключително лесно - всичко от което имате нужда е нектар от праскови, шампанско ( пенливо вино също ще свърши работа) и охладена чаша за шампанско. Освен изброените съставки някои бармани добавят малко прасковен шнапс (за повече аромат).

Кир Роял

kir_royal_cocktailКоктейлът "Кир Роял" (Kir Royal cocktail) е френски коктейл, който се прави от Крем де Касис и Шампанско. Името на коктейла е взето от бившият кмет на град Дижон във Франция. Кметът се е казвал Феликс Кир и е обичал да подслажда виното си с Крем де Касис, тъй като виното е било доста кисело (направено от сорта Алиготе).  Коктейла се казва "Кир", когато е направен с вино, а когато е направен с Шампанско се казва "Кир Роял".

Шампейн

champagne_cocktailКоктейлът "Шампейн" (Champagne cocktail) е вероятно най-известният коктейл, в който основната съставка е Шампанското.  Коктейлът е познат от много години и е един от малкото запазили точно рецептата и името си през годините. Всичко от което имате нужда за този коктейл е шампанско, Ангостура Битер, бренди, бучка захар и портокал за декорация.