Любопитно за шампанското

Moet&Chandon Ice Imperial

За много от консуматорите на шампанско изминалата 2013 година премина под знака на един от продуктите на Мое&Шандон (Moet&Chandon). Става въпрос за Мое Айс Империал (Moet Ice Imperial) – шампанско с нова концепция, изцяло подновена визия и много стил. Шампанско, което създаде нова мода и бързо намери последователи както сред консуматорите, така и сред производителите на шампанско и качествено пенливо вино.

Добри новини за Шампанското

Последните няколко месеца се оказаха повече от добри за района на Шампан. Имам предвид не реколтата, а признаването на Шампанското като запазена марка и произход на два от най-големите пазари в света. През 2007 година Франция изисква от Бразилия да регистрира термина „шампанско“ в техния Институт за Интелектуална Собственост. В края на миналата (2012) година тази регистрация стана факт.

Дом Периньон - легенда и реалност

За да няма недоразумения си мисля, че още в началото е редно да се внесе следното уточнение: Дом Периньон (Dom Perignon) не е име на изба от Шампан, а е пилотната търговска марка на престижната изба Мое&Шандон (Moet&Chandon). Името на най-престижното шампанско на избата е избрано в чест на великия бенидиктински монах, който със своя труд и склонност към експериментиране е допринесъл изключително много за усъвършенстване на технологията на шампанското и е станал легенда и синоним на шампанско.

Най-скъпото шампанско в света

Бутилката шампанско с цена от 1.8 милиона долара е произведена от „Chapuy”, но определящото за цената в случая не е съдържанието, реколтата или производителя, а бутилката. Шампанското е стандартен бленд от шардоне, пино ноар и пино моние. Бутилката е от стандартно стъкло, но логото „Goût de Diamants Champagne“, което обикновено е с кристал Сваровски инкрустиран в средата е леко модифицирано.

Федерер е новото лице на Moet&Chandon

В края на Ноември 2012 гиганта  LVMH (Луи Вутон Мое Хенеси) официално представи новото лице на най-известната къща на Шампан - Moet&Chandon (Мое&Шандон). И това е не кой да е, а суперзвездата на световния тенис Роджър Федерер. Очаква се рекламната кампания да започне през Март 2013, а относно продължителността на договора между гиганта и звездата на тениса се спряга интервал от 3 до 5 години. Хонорара на звездата е доста спекулативна величина, но най-често цитираната сума е 30 милиона долара.

Шампанско Вьов Клико от дъното на Балтийско море

champagne-veuve_cliquot_ponsardinИсторията започва през лятото на 2010 във водите на Балтийско море когато група от шведски и финландски водолази откриват уникална находка. Сред останките от потънал кораб лежащ на дълбочина от 50 метра в района на автономния финландски архипелаг Ааланд кротичко лежат 145 бутилки с шампанско.