Месец Януари 2014

Елементс Файър - 2011

Елементс Файър (Elements Fire) реколта 2011 е вино с интересен сортов състав. Цвета е рубинен с нюанс на пурпур по ръба. Аромата е интензивен и напомня за плодов ликьор (вишна, касис и малина). Над средна плътност на вкус, усещане за обем, сочност и много плод. Умерена пикантност на финала и обилни, но меки танини.

Производител: Домейн Бойар

Регион: Сливен, България

Страдивариус Блан Селекшън - 2012

Страдивариус Блан Селекшън (Stradivarius Blanc Selection) реколта 2012 е със средно интензивен златист цвят и свеж аромат на цитруси, сладки бели плодове и нотка на цветя. Умерено свежо на вкус с тонове на зряла ябълка, цитруси и ароматни подправки. Плътност около средна и послевкус с добра дължина.

Производител: Шато Копса (Chateau Copsa)

Регион:  Карлово, България

Тера Тангра Ятрус Каберне Фран&Малбек – 2011

Тера Тангра Ятрус (Yatrus) Каберне Фран&Малбек – 2011 е с плътен рубинен цвят. В ароматно отношение доминира изчистен тон на зрели плодове, предимно от черната гама. На вкус е много сочно с плътност над средната, много плодове и високи киселинни нива. Обилни танини, алкохол в горната граница (14%), лека пикантност и усещане за свежи, зелени тонове.

Производител: Винарна Тера Тангра

Регион: Харманли, България

Rossidi C.M.S. Nikolaevo 2008

C.M.S. реколта 2008 на изба Росиди е с плътен рубинен цвят с лек оранжев нюанс в края. Първоначално аромата е прибран, но на второ четене се долавят нотки на черни и червени плодове, опушеност и дървесина. Средна към висока плътност, киселинни и алкохолни нива (13.5%) в горните граници, обилни и меки танини и сериозно плодово присъствие (ликьорна вишна, касис). Структура напомняща вино от Бордо, добър баланс и послевкус с отлична дължина.

Производител: Изба Росиди (Rossidi Winery)

Регион: Николаево, Сливен, България

Ле Фотограф Каберне Фран - 2012

Ле Фотограф Каберне Фран (Le Photographe) реколта 2012 е с рубинен цвят с плътност малко над средна. Свеж нос с участието на червени и черни плодове и нюанс на зелена нотка (наподобява аромата на зеленото стъбло на домата). Средно плътно на вкус, сочно, премерен плод (малина, касис, боровинка, къпина), меки и фини танини. Засушава леко в предната част на устата, алкохола не е натрапчив, меко и балансирано. Плавен финал с продължаващо усещане за малина.

Производител: Винарна Братя Минкови

Регион: с. Венец, Карнобат, България

Шато Сунгурларе Мискет и Италиански Ризлинг - 2012

Шато Сунгурларе Мискет и Италиански Ризлинг 2012 е с блед златист цвят. Умерено интензивен аромат с усещане за цитруси и зрели, жълти плодове. Плътност под средната, киселинните нива добре кореспондират с плодовото присъствие, а алкохола почти не се усеща (12%). Леко, свежо и неангажиращо вино с мекота и баланс.

Производител: Шато Сунгурларе (Chateau Sungurlare)

Регион:  Сунгурларе, България