Мое&Шандон стъпи в Индия и Китай

В края на 2013 гиганта LVMH (Луи Вутон Мое Хенеси) стъпи сериозно на два от най-големите пазари в света. Гиганта в търговията с луксозни стоки, притежаващ в портфолиото си имиджови световни марки отново изпревари всички конкуренти с откриването на две винарни с името Шандон първо в Индия и непосредствено след това в Китай. За мнозина това е доста странно, но за всички запознати със световната търговия с вино тази стъпка бе въпрос само на време.

Като начало да разгледаме пазара в Индия. Шегобийците вероятно биха казали, че шампанското не върви с къри, с което съм съгласен от личен опит. Погледнато от друга страна не е точно така. Индийският пазар, колкото и далечен и непознат да е за нас българите е огромен и силно развит, макар и на локално ниво. Всички, които са имали контакти с индийци биха казали, че индийците предпочитат да пият две напитки - бира и уиски. Разглеждайки официалните статистики изненадващо се открояват индийски марки уиски (локални брандове), които по обем продажби изместват наложени световни марки (макар и продавани само на индийския пазар). За консумацията на бира въобще няма да коментирам. И така имаме огромен пазар, в който групата на 25-35 годишните юпита (млади, добре платени професионалисти) расте и се развива във всички аспекти. Вероятно е тази група да потърси напитка различна от стандартните уиски и бира. Дали е възможно тази напитка да е направена от световно признат имиджов  производител, да е модерна и на всичкото отгоре да е повод за гордост от родното производство (made in india)? Вероятно да, защото Мое&Хенеси отварят винарната Шандон в Диндори в провинция Нашик (смятана за най-добрия район за винопроизводство в Индия). И за начало откриват сезона с две пенливи вина направени по традиционния метод - Шандон Брут (бленд от Шенин Блан, Шардоне и Пино Ноар) и Шандон Розе (бленд от Шираз и малък процент Пино Ноар). Разбира се нещата не се случват от днес за утре, като за целта първите насаждения с лози са от 2011 и се очаква винарната да заработи с пълен капацитет през 2015. Имайки предвид, че индийския пазар държи завидните 15-20% годишен ръст на пазара на вино е много вероятно начинанието да се увенчае с огромен успех.

Сега да разгледаме и събитията в Китай. Добра отправна точка ще е факта, че за няколко години консумацията на вино в Китай се е увеличила с около 500%. Като втора отправна точка е факта, че към момента Китай е на престижното пето място в света по консумация на вино. Китайска му работа ще кажат шегобийците. И отново както и в Индия тенденцията е младите, образовани и професионално успели млади хора да се обърнат към модерна и престижна напитка. Да не се пропуска и факта, че етикета "made in china" оказва своето патриотично въздействие. Мое&Хенеси отварят новата си винарна в северозападната част на Китай - в района Нингся. Пенливото вино е направено по традиционния метод и е с една идея по-ниска киселинност от нормалната поради спецификата на пазара. Китайското правителство прави огромна и много неочаквана стъпка с цел насърчаване на инвеститора. За разлика от обичайната практика чуждите компании да бъдат представяни от локални компании или сдружения на Мое&Хенеси се позволява упражняване на собственост без намесата на локални посредници. Успеха е повече от вероятен вземайки под внимание всичко изброено, но първите резултати ще са наалице през 2015-2016.