Още нещо за Бордо

Историята на Bordeaux En Primeur

Много години търговията с вина от Бордо (Bordeaux) е била и все още е зависима от уникална система за търговия наречена "En primeur". Както всяка система и тази има своите предимства и недостатъци и разбира се и своите поддръжници и критици. Историята на тази система проследява корените и до 12-ти век, когато продажбата на вино в барели (бъчви) е било често явление. Вината в бъчвите в никакъв случай не са били във финалния си вид, но тъй като търсенето на вина от Бордо в Англия набирало скорост надали това е бил определящ фактор. Засиленото търсене в Англия било най-вече от страна на благородниците, богатите търговци и земевладелци и разбира се от кралския двор.

Как работи системата Bordeaux En Primeur

В статията "Историята на Bordeaux en Primeur" разгледах системата "en primeur" в Бордо в исторически аспект. В тази статия ще ви дам отправни точки относно действителния метод на работа в днешно време. И така започваме от основата на веригата, а именно собственика (или собствениците) на шатото. През пролетта след реколтата шатата продаващи "en primeur" организират дегустация на новите вина направо от дъбовите съдове (пример: реколта 2013 се предлага за дегустация през пролетните месеци на 2014). Дегустациите се правят на място в шатата и са поканени търговци (всички нива), критици, журналисти и крайни клиенти.

Серия "Артисти" на Шато Мутон Ротшилд

Надали в света има друг винопроизводител, който толкова силно да вълнува колекционерите на вино по света. Всяка година от 1945 година до днес известното шато увеличава серията с още една реколта. Какво прави тази серия толкова уникална? Вероятно това, че етикетите на всяка от тези реколти са произведения на изкуството създадени от световно известни художници. И имам предвид наистина известни имена - Марк Шагал, Жан Миро, Анди Уорхол, Жан Кокто, Пабло Пикасо и Салвадор Дали са етикирали реколтите 1970, 1969, 1975, 1947, 1973 и 1958.

Шато д‘Икем без реколта 2012

Най-разпознаваното шато производител на десертно вино в света Шато д‘Икем (Chateau d'Yquem) официално обяви, че няма да произвежда прочутото си вино от реколта 2012. Това обяви Пиер Луртон изпълняващ директор на шатото. Шато д‘Икем е част от гиганта за луксозни стоки Луи Вутон Мое Хенеси и е разположено в зоната Сотерн (Sauternes) в Бордо. Причините са в качеството на гроздето от реколта 2012.