Португалия

Португалия - райони и сортове грозде

Земя на контрастите и на разнообразието - така можем да опишем Португалия. Въпреки неголямата си площ в страната има огромно разнообразие от винени сортове, разнообразни стилове на винификация и коренно различаващи се вина. Лозя покриват цялата територия на Португалия от север на юг, от Атлантическите брегове до земите граничещи с Испания, единственото  изключение са високопланинските райони, където лозата не би виряла.

Португалия - районът на Дуро

Надали има друго световно вино, около което да има толкова митове и легенди. Вероятно за това много допринасят англичаните, които са големи фенове на порт вината и още през 17-ти век са консумирали огромни количества от тях. Те създават някои привички и суеверия свързани с порт вината - бутилката с порт се е подавала само по посока на часовниковата стрелка, тостът винаги е бил с най-добрият порт, опитвали са се да гадаят реколтата на виното, което са консумирали и никога, ама наистина никога не са напускали масата преди  виното да бъде изпито до дъно.

Португалия - стилове на вината Порт

Въпреки, че има много видове порт (достатъчно много за да объркат всеки, който се опитва да разчете етикет на порт вино), основно има четири главни категории за порт вина: Vintage (Винтидж), Ruby (Руби или в превод рубинен), Tawny (Тауни) и White (уайт или в превод бял).

Португалия - районът на Мадейра

Остров Мадейра (Madeira), който се намира в Атлантическият океан югозападно от континенталната част на Португалия е дал името си на единствените вина в света, които в определен момент от винификацията си се пекат на пещ. Остров Мадейра е бил открит през 1418 година от португалският капитан Зарко и оттогава е португалска територия.

Португалия - стилове на вината Мадейра

Основните сортове използвани за направата на вината Мадейра са четири и вината от всеки сорт имат свой собствен стил. Различните стилове Мадейра носят имената си от сортовете грозде от които са направени - Sercial (Серсиал), Verdelho (Вердельо), Bual (Буал) и Malmsey (Малмзи).