Поръчка на вино в ресторант

В много случаи поръчването на вино в ресторант и свързаните с него ритуали са доста притеснителни моменти, както за обслужващият персонал, така и за поръчващият виното (особено ако е човек, който отскоро консумира вино и не е запознат с процедурите). В редовете по-долу  ще се опитам без да използвам сложни и непознати термини да обясня какво се очаква от вас, както и какво да очаквате от човека, който ви обслужва в ресторанта. Надявам се, че след запознаването ви с основните правила за винен сервиз ще се чувствате много по-комфортно и ще бъдете по-уверени при следващото ви посещение на ресторант.

В някои заведения с повече звезди или със сериозна винена листа има специален човек от персонала (нарича се сомелиер или винен стюард), чиято основна функция е да съветва клиентите си при избора на вино, да сервира избраните вина, въобще всичко свързано с виненият сервиз е негова (нейна) отговорност. В такива заведения винаги можете да разчитате на този човек да ви помогне при избора на подходящо вино за вашето ястие, тъй като той или тя трябва да познава в детайли както винената листа, така и всички ястия, които се предлагат в ресторанта (и разбира се да може да ги комбинира по възможно най-добрият начин). Ако в заведението няма такъв човек, то тогава винения сервиз се извършва от сервитьора (за когото се предполага, че е запознат поне в общи линии с правилата за сервиз на вино).

И така, избрали сте вино от винената листа и сервитьорът (или виненият стюард) донася виното до масата и ви го представя за одобрение. Той или тя трябва да ви представи бутилката по такъв начин, че да имате добра видимост към етикета и да направи кратък анонс, относно името на виното, производител, реколта, район и евентуално сорт или сортове, от които е направено. Първо се уверете, че това е същото вино, което сте избрали от винената листа и реколтата отговаря на избраната от вас. Ako сте уверени, че това е същото вино, което сте поръчали е редно да потвърдите (с думи или просто с кимане на  глава). След което сервитьора отваря виното и ви представя  корка (естествен или синтетичен) поставен на чинийка или директно на масата, така че мократа му част да сочи към вас, а в случаите, когато виното е с винтова капачка тази стъпка може да се прескочи. Въпросът е какво да правите с корка след като вече е на масата ви. Дали да подражавате на героите от филмите, които с голяма доза концентрация го миришат и придобиват замислен вид или да правите нещо различно. Всъщност това което можете да направите с корка няма нищо общо със филмите. Единствено можете да се уверите визуално, че коркът е в добро състояние (не е като мокра гъба, не е начупен, не е целият оцветен с цвета на виното), а може и да се пипне долният му край за да видите дали е влажен (което предполага, че виното е съхранявано правилно и е било в постоянен контакт с корка, непозволяващ разсъхването му).

Следващата стъпка е за сервиращият ви, който трябва да налее минимално количество от виното в отделна чаша, да помирише и евентуално да опита виното (на най-близката сервизна количка или сервизно шкафче). Това се прави в случай, че виното не е в добро състояние (корково, вкиснато, оксидирано и т.н.), това да бъде установено от сервиращият, който своевременно да замени бутилката (без да ви дава да я опитвате). Да се уцели бутилка, която не е в добро състояния е нещо, което се случва много рядко, но не е невъзможно, така че с тази стъпка сервитьора ви предпазва от дегустиране на вино в лоша кондиция.

Следва най-плашещата стъпка за много хора, а именно сервитьора налива малко количество вино в чашата ви и чака за одобрението ви.

Какво следва да се направи, така че да се представите най-добре пред хората, с които се храните (обикновено в този момент всички присъстващи са втренчили поглед във вас).

Хванете уверено чашата за столчето, леко я завъртете по вертикалната  ос (това се прави за аериране на виното, с цел освобождаване на ароматите) и я поднесете максимално близо до носа си. Ако не сте сигурни от първият път без никакви притеснения повторете завъртането на виното в чашата и помиришете отново. След което отпийте, но не бързайте да гълтате виното. Оставете виното да достигне до всички места в устната ви кухина, тъй като рецепторите за сладко, солено, кисело и горчиво са разположени на различни места в човешката уста. Вече сте добили представа за виното, но не забравяйте, че първото опитване обикновено ще е шок за вашите рецептори, поради алкохолното съдържание. Винаги можете да повторите опитването, като вторият път ще бъде с много по-приятен и мек вкус от първият.

Ако сте доволни от резултата дайте потвърждение на сервиращият ви  с думи или леко кимване с глава. В случай обаче, че имате съмнения за качеството на виното или има нещо нередно, то сега е моментът да информирате сервитьора. Различните ресторанти имат различна политика, относно връщането на бутилка вино от клиент. В много от случаите ще можете да върнете виното безпроблемно, тъй като политиката на много от ресторантите е, че клиентът винаги е прав. Не се заблуждавайте обаче, че можете да връщате бутилка след бутилка, надали има такъв ресторант в света, в който се толерира необосновано връщане на вино.

Ако всичко е наред и сте одобрили виното, сервитьорът сервира по стандартният ред за сервиране и когато всички имат вино в чашите си вече е ред и на вашата чаша да бъде допълнена. Добре е също да знаете, че чашите не бива да бъдат препълнени - около 1/3 от обема за белите вина и розетата и около 1/3 до 1/2 от обема за червените вина.

При поръчването на нова бутилка от същото вино имате избор да се доверите на сервитьора, който да опита виното и да потвърди доброто му състояние вместо вас или да пожелаете да опитате новата бутилка в нова чаша по вече познатият начин. Имайте предвид, че по време на храненето рецепторите ви се променят под влиянието на различни подправки от ястията, придружаващите ги сосове, както и салатените заливки (дресинги) или използването на оцет при овкусяване на салатата ви. Промяната може да е толкова голяма, че втората бутилка от същото вино да ви се струва с по-различен вкус от първата. В такъв случай най-добре е да отпиете малко вода, която да отмие най-силните вкусове от устната ви кухина и да хапнете залък обикновен хляб или суха, натурална бисквита за допълнително неутрализиране на вкуса в устата ви, след което опитайте отново.

Не се учудвайте, ако в някои случаи сервитьора донесе стъклена или кристална гарафа (декантър), в която прелива виното от вашата бутилка и чак след това налива в чашите. Защо, как и в кои случаи се прави това ще разберете от статията Декантиране на вино.