Правилно съхранение на вино

wine_rackВино, което ще се съхранява повече от няколко седмици се нуждае от подходящи условия и правилно съхранение. В много от нашите домове това е трудно постижима цел, затова някои любители на виното използват специализирани места и съоръжения за съхранението на вината си. За голяма част от любителите на вино това е непосилно във финансово отношение, за тяхна радост обаче има много, което може да бъде постигнато в който и да е апартамент или къща за постигането ако не на перфектни, то поне на достатъчно добри условия за по-дълго съхранение на вина.

Виното трябва да се съхранява в неподвижно състояние, на тъмно и при постоянна температура. Влажността на въздуха трябва да е във високите граници, трябва да има добра вентилация, както и да няма източници на силни миризми в близост (такива са кафе, чай, различни бои, лакове, разтворители, перилни препарати, пушек и т.н.). Тъй като оптималната температура е най-важният фактор и съответно най-трудният за постигане, често се случва другите фактори да бъдат частично или изцяло пренебрегнати. Например вибрации или каквото и да е движение могат да увредят виното, особено ако виното е по-старо и има отложен седимент. Пряката слънчева светлина или силно изкуствено осветление от своя страна също могат да увредят виното и то в много кратки срокове. Затова Ви съветваме - не излагайте на дисплей малка ли голяма част от вината си, колкото и примамливо да изглеждат те във вашият дом (особено когато имате гости, които искате да впечатлите със колекцията си).

wine_rack_2Важно правило е и бутилките да бъдат съхранявани така, че виното да е в постоянен контакт с корковата тапа (най-често това е в легнало положение). Това е с цел предотвратяването на евентуалното разсъхване на корка, което би довело до контакт с въздуха и съответно до разваляне на виното. Изключение са бутилките със синтетични коркове, както и тези с винтова капачка - при тях хоризонталното положение не е задължително.

За предотвратяване на падащи и отлепящи се етикети в резултат на дългото съхранение може да използвате най-обикновенни гумени ластичета, които да ги задържат на местата им. Добрата и редовна проветряемост на помещението е изискване, което да предотврати появата на мухъл и плесен във помещението.

Идеалната температура за целта е постоянната, ниска температура, варираща между  5° и 18° по Целзий. Оптималните граници са някъде по средата на тези стойности, а по-точно между 8° и 10°С. При температурата най-същественият момент е промяната на температурата да става плавно, в дълги отрязъци от време. Например, ако в помещението ви температурата през зимата е около 10°С и много постепенно достигне до 16°или дори 18° през лятото, без бързо затопляне на помещението, то тогава няма да има нанесена вреда на виното или ако има тя ще е нищожна. Обаче, ако в рамките на месец, седмица или ден позволите същите температурни промени, те със сигурност ще рефлектират върху качеството на вашето вино. При резки температурни амплитуди в едната или в другата посока виното увеличава (при повишаване на температурата) или намалява (при понижаване на температурата) обема си, което пряко рефлектира върху корковата тапа и най-честият резултат е засъхнала и лепкава капсула на гърлото на бутилката.

Ще започнем от най-подходящите помещения, а именно изби които са под земята (най-често под фамилни къщи) и са направени от масивен камък. Не са за пренебрегване и  избите направени от тухли или бетонови конструкции. При възможност е добре да се провери дали  в непосредствена  близост до помещението има преминаващи топли тръби (топла вода, парно ...), като наличието на такива може да окаже негативно влияние върху съхраняваните вина. Важно условие е да има потенциална възможност за вентилиране на помещението при необходимост,в случай на  рязко захлаждане или затопляне.

Най-добрият вариант за подова настилка е тази, която позволява поддържането на по-висока влажност на въздуха (порестите структури задържат водата и са доказано най-подходящите). Възможно е и издълбаването на различни форми в пода, в които да може да се налива вода с цел повишаване на влажността на помещението.

Възможни са най-различни форми и размери на стелажите и това е въпрос на личен избор. Дали стелажите ще бъдат с отделения побиращи една бутилка или един кашон това трябва да реши собственикът на такава изба (маза). Важното е рафтовете да бъдат направени така, че бутилките да се поставят в хоризонтално положение (за да бъде коркът в постоянен контакт с виното и да не разсъхва).

Добре би било да съхранявате информация за вината, които имате на разположение. Записвайте си информация, която в един момент може да ви бъде полезна - наименование, реколта, цена, брой бутилки и т.н. Също така е добре да записвате и впечатленията си когато консумирате някое от вината. Всичко това може да бъде записано в най-обикновенна тетрадка или бележник, но да не забравяме, че живеем в ерата на високите технологии, където компютърът единствено би ни улеснил при записването и съхраняването на тази информация.

Ако все пак не разполагате с помещение, което да отговаря напълно на горепосочените условия не се отчайвайте. Изберете възможно най-тъмното и хладно помещение в жилището, където живеете, складирайте вината в легнало положение на стелажа, рафта или с каквото разполагате. Проветрявайте помещението на по-големи интервали от време, но избирайте дните с по-ниски температури. С цел запазване на постоянна температура и ограничаване на светлината отваряйте помещението колкото може по-рядко. Друг вариант е закупуването на специален шкаф за вино, в който бутилките ви ще бъдат при постоянна температура и влажност и за вас остава само да изберете достатъчно неосветено място където да бъде този шкаф. Такива шкафове за вина се предлагат и на българският пазар с най-различна вместимост, но за момента са по-скъпи, отколкото един хладилник например със същият обем в кубични метри.

Ако разполагате с редки, колекционни вина или правите сериозна инвестиция във вина, тогава не пестете, а вложете средства за помещение, което да има всички необходими условия за съхранението им. Домашната обстановка не се препоръчва за съхранението на големи количества вина или за такива, които изискват абсолютно точни условия за съхранение.