Процедури

Поръчка на вино в ресторант

В много случаи поръчването на вино в ресторант и свързаните с него ритуали са доста притеснителни моменти, както за обслужващият персонал, така и за поръчващият виното (особено ако е човек, който отскоро консумира вино и не е запознат с процедурите). В редовете по-долу  ще се опитам без да използвам сложни и непознати термини да обясня какво се очаква от вас, както и какво да очаквате от човека, който ви обслужва в ресторанта. Надявам се, че след запознаването ви с основните правила за винен сервиз ще се чувствате много по-комфортно и ще бъдете по-уверени при следващото ви посещение на ресторант.

Сервиране на тихи вина

Информацията по-долу се надявам да е от полза на всички, които по един или друг начин са професионално свързани с виненият сервиз в ресторантите. Сервирането на вино е описано в детайли,  спазването на които е задължителна процедура за ресторантите от най-висок клас. Ако условията и инвентарът на ресторантът, където работите не позволяват изпълнението на целият протокол, то търсете най-близкия възможен вариант за качествено обслужване. Няма да започнa от посрещането и настаняването на гостите, тъй като ресторантите имат различна политика и процедури в това отношение. Започвам от момента, в който гостите вече са настанени на тяхната маса.

Сервиране на пенливи вина

Сервирането на шампанско и пенливи вина по принцип не се различава много от сервирането на тихи, трапезни вина. Разликите и специфичните особености са няколко, при спазването на които резултатът ще е добър сервиз, без нежелани инциденти. Първото, което трябва винаги да имате предвид с тези вина е те да бъдат добре охладени, както и при пренасянето им от хладилника до масата на клиентите да няма резки сътресения (разклащането на пенливите вина води до повишаване на налягането в бутилката, а крайния резултат е фонтан при отварянето, което от своя страна е абсолютно недопустимо).

Температура на сервиране

Както е добре известно температурата е един от важните фактори при консумацията на вино. В примерите са посочени основните стилове вина, примери за такива вина, както и най-подходящият температурен диапазон. Важно е да се помни, че бързата (шокова) промяна на температурата на виното е крайно нежелателна.

Пенливи вина  

Некомплексни пенливи вина - Кава, Кремант, Сект, Просеко, Шампанско (без посочена реколта) - 6-8ºС

Правилно съхранение на вино

wine_rackВино, което ще се съхранява повече от няколко седмици се нуждае от подходящи условия и правилно съхранение. В много от нашите домове това е трудно постижима цел, затова някои любители на виното използват специализирани места и съоръжения за съхранението на вината си. За голяма част от любителите на вино това е непосилно във финансово отношение, за тяхна радост обаче има много, което може да бъде постигнато в който и да е апартамент или къща за постигането ако не на перфектни, то поне на достатъчно добри условия за по-дълго съхранение на вина.

Декантиране на вино

decanterЗащо се декантира виното?
Първият въпрос, на който трябва да потърсим отговора е какво се случва с виното, когато отворим бутилката? Ами започва процес, който се нарича аерация и виното влиза в контакт с въздуха и започва да „диша“. Много спорен е въпросът, дали този процес променя по някакъв начин органолептичните свойства на виното.

Декантиране на червено вино

Декантирането на червените вина се извършва по следният начин:

1. Уверете се, че имате всичко необходимо, за да можете да декантирате виното, а именно: декантър, свещ със стойка с обща височина 20-30 сантиметра, кибрит, тирбушон, чаша за дегустация, помощна чинийка със салфетка и разбира се не забравяйте виното, което ще декантирате.

Декантиране на Порт вина

Като увод е добре да се знае, че не всички Порт вина трябва да се декантират, а само отлежалите. Вероятно някой би попитал, кои точно са отлежалите Порт вина и по какво се различават и познават.  Това са вина, които се правят много рядко само при изключителни реколти. Вината са с ясно обозначена реколта на етикета и всъщност са най-престижните вина на даденият португалски производител ( например: Dow's 1985).