Райони - Нов свят

Австралия - винопроизводство, райони и сортове

avstralia_vinena_kartaБез никакво съмнение Австралия се нарежда сред лидерите за производство на вино. За това допринасят благоприятните климатични условия и наличието на огромни площи далече от градовете подходящи за засаждането на нови лозови масиви. Австралия, както и Нова Зеландия доста късно стъпват сериозно на международният пазар (края на 70-те и началото на 80-те години на 20-ти век), но много бързо изграждат репутацията си с отлични вина на добра цена.

Аржентина - винопроизводство, райони и сортове

argentina_vinena_kartaПървите лозя в Аржентина са засяти през 16-ти век в подножието на Андите от мисионери и конкуистадори (завоеватели) дошли от Перу и Чили. Този район известен като Мендоза  е най-важният и основен район за винопроизводство и до наши дни. През 19-ти век благодарение на извоюваната независимост, както и на построяването на железопътен път свързващ Буенос Айрес с Мендоза много емигранти от Италия, Франция и Испания намират нов дом в този район.

Нова Зеландия - история на винопроизводството и контролни органи

Смята се, че модерната винена индустрия на Нова Зеландия все още прави първите си важни стъпки и тепърва ще се развива и усъвършенства. Въпреки сравнително отскорошното си присъствие на международната сцена, Нова Зеландия вече има голяма популярност и много заклети почитатели, факт дължащ се най-вече на белите сортове Шардоне и Совиньон Блан. Съвсем доскоро се е смятало, че поради сравнително студеният си климат най-подходящи за Нова Зеландия са немските сортове поради сходният климат с този на Германия.

Нова Зеландия - райони и сортове грозде

nova_zelandia_vinena_kartaДо 1992 година голяма част от винопроизводството е зависело основно от трите  най-големи  производители, чиято продукция е представлявала близо 80% от цялата за страната. Освен тях по това време е имало около 150 по-малки винени компании, които днес се развиват с бързи темпове. Най-важните сортове, които се отглеждат в Нова Зеландия са Шардоне, Совиньон Блан, Ризлинг, Мюлер-Тургау, Семийон, Шенин Блан, Гевюрцтраминер и Паломино за белите и Каберне Совиньон, Пино Ноар и Мерло за червените.

ЮАР - винопроизводство, райони и сортове

iuzna_afrika_vinena_kartaПроизводството на вино в ЮАР започва през 1652 година благодарение на холандеца Ян Ван Риебек. Веднага след основаването на компанията си за горива, той внася първите лози от Европа и през 1659 година прави първото си вино. Важна роля       по това време играят и бегълците от Франция, чиито лозаро-винарски умения са били пословични. Оттогава винената индустрия в страната  има своите върхове и падения.

САЩ - история на винопроизводството

САЩ се нарежда като четвъртият голям винопроизводител на световната сцена отстъпвайки само на страните Франция, Италия и Испания. Интересен факт е, че консумацията на вино в страната се е увеличила драстично през последните двадесетина години. В процентно отношение консумацията на вино се е увеличила с 400-500%, като тенденцията за нарастване на тези цифри се запазва.

САЩ - района на Калифорния

Смята се, че първите лозя в Калифорния датират от края на 18-ти век и са били дело на монаси от ордена на Свети Франциск, които във времето, когато не проповядвали се занимавали с лозарство. Основният сорт, който доминирал е бил Mission (Мисион), до средата на следващият век, когато внесените европейски сортове взели надмощие. Оттогава калифорнийското винопроизводство има своите добри и лоши моменти. Като най-тежки времена за индустрията се смята периода около 1890 година, когато болестта Филоксера достига Калифорния, както и Сухият Режим 1919 - 1933 година.

САЩ - райони и контролни органи

usa_vinena_kartaНа практика лозя се отглеждат във всеки от петдесетте щата на САЩ, но истински значимите в качествено и количествено отношение са само няколко. Абсолютният лидер е щата Калифорния, следван на дистанция от щатите Вашингтон, Орегон и Ню Йорк. Разделението по райони е както следва:

  • Калифорния - районът който доминира винопроизводството в САЩ.
  • Северозападен район - включва щатите Вашингтон и Орегон.

Чили - винопроизводство, сортове и история

Първите лозови насаждения в Чили датират от средата на 17-ти век, благодарение на испанските мисионери пристигнали в тези земи. Първият сорт бил известен като “Pais” (Паи), много подобен на калифорнийският “Mission grape” (Мисион Грейп), а също така и на аржентинският сорт ”Criolla” (Kриола). 

Чили - райони и стилове вина

chile_vinena_kartaПовечето лозови масиви се намират в централната част на Чили в района на Сантяго. Районирането в Чили е сведено до 5 основни региона, които имат свои подрайони (долини). От север на юг регионите са: Атакама (Atacama), Кокимбо (Coquimbo), Аконкагуа (Aconcagua), Сентръл Вали (Central Valley) и Саутърн (Southern).

Първите два от районите - Атакама // Copiapo Valley (Копяпо Вали) и Huasco Valley(Хуаско Вали) // и Кокимбо //Elqui Valley (Елки Вали), Limari Valley (Лимари Вали) и Choapa Valley (Чуапа Вали) // са много горещи и сухи, поради което се прави много малко трапезно вино.