САЩ - история на винопроизводството

САЩ се нарежда като четвъртият голям винопроизводител на световната сцена отстъпвайки само на страните Франция, Италия и Испания. Интересен факт е, че консумацията на вино в страната се е увеличила драстично през последните двадесетина години. В процентно отношение консумацията на вино се е увеличила с 400-500%, като тенденцията за нарастване на тези цифри се запазва.

Какво е причинило този драстична промяна за средностатистическият американец, на когото в края на 70-те и началото на 80-те години на миналият век любимите напитки са били бърбъна и бирата? Вероятно най-голям принос за тази промяна има еднo проучване направено в края на осемдесетте години на двайсети век, което учудващо показва, че французите имат много по-ниски нива на сърдечни заболявания от американците въпреки, че имат хранителен режим с много-повече мазнини. Сериозната разлика в двата хранителни режима забелязана от изследователите е консумацията на червени вина от французите и  липсата на такава консумация при американците. Това изследване е наречено ‘’Френският Феномен” и се излъчва многократно по телевизионни и радио канали в САЩ.

Не малко световни специалисти диетолози са съгласни, че една от страните с  най-ниски нива на хора страдащи от сърдечни проблеми и затлъстяване е именно Франция, както и че най-вероятната причина за доброто здраве на французите се корени в техните навици, начинът им на хранене и най-вече умерената, но редовна консумация на вино. Научно доказано е, че танините в червените вина подпомагат храносмилането и цялостният метаболизъм на човешкото тяло. От всичко казано досега можем да се заключи, че една умерена, но редовна консумация на червено вино не само няма да  навреди, но и би подпомогнала организма  при справянето с различните мазнини приемани чрез храната. Не е никак чудно, че страна като САЩ, в която нивото на хора със сърдечни проблеми и затлъстяване има високи стойности е възприела идеята за редовна консумация на чаша или две червено вино с вечерята. Такова мащабно увеличени на консумацията на вина в САЩ допринася изключително много за възраждането и подема на винопроизводството в страната.

Винопроизводството в САЩ датира от времената на първите колониалисти дошли в страната на неограничените възможности. В началото се е експериментирало с местните сортове от типа Витис Лабруска (Vitis Labrusca), които присъствали на континента. Тъй като вината направени от местните сортове не допадали на заселниците те започнали да донасят своите любими лози от родните си земи. За тяхно голямо разочарование обаче европейските лози (Vitis Vinifera) не се захващали, като причините за това били по-ниските температури (става въпрос за северните райони на Ню Ингланд, където през 17-ти век са се установили първите заселници), липсата на имунитет към някои локални болести по растенията и различните вредители. По онези времена винопроизводителите не са имали знанията и утвърдените методи за справянето с тези проблеми, с които разполагаме днес.

Истински голям подем във винената индустрия на САЩ се забелязва в последните години на 19-ти век, като две са основните причини за този подем - златната треска и появяването на болестта по лозята Филоксера на световната сцена.  Златната треска от средата на 19-ти век започва като масова миграция към западното крайбрежие. Малка част от златотърсачите били родени с късмет и попаднали на златна жилка, а голяма част от останалите в един момент били принудени да се препитават с нещо друго.

Немалка част  от неуспелите златотърсачи започнали да се занимават със земеделие  (земите били безкрайни и най-важното безплатни) и тъй като по онова време отглеждането на лозя било един от най-популярните варианти - ето така се появили много нови лозя с новите си собственици. Нашествието на болестта Филоксера става причина за опустошаването на огромни площи засети с лозя, поради което се налага почти цялостно засяване на районите с нови лози. Изключително скъпо удоволствие за собствениците на лозя, но ефективно в дългосрочен план. До този момент голяма част от всички лозя не са били позиционирани при подходящи почвени и климатични условия - Шардонетата се отглеждали в сравнително топли райони, Кабернето в по-студените и т.н. При новото насаждане на лозите собствениците на лозя са взели предвид характерните сортови изисквания за почви, изложение, температурни амплитуди и т.н., както и са увеличили близо четири пъти гъстотата на насажденията.

Винопроизводството отбелязва подем в първите години на 20-ти век най-вече в района на Калифорния, но настъпват изключително тежки времена - така нареченият период Prohibition ("Прохибишън" - в превод означава забрана, а за нас е познат под името Сухият Режим). От 1919 година до 1933 продажбата на алкохолни напитки (включително и вина) била забранена със закон.  Някои от производителите успели да оцелеят в тези тежки времена, като продавали запечатани контейнери с гроздов концентрат на търговците, които на по-късен етап нелегално добавяли дрожди и захар и правели вина. По-голямата част от съществуващите изби обаче не успели да се задържат дълго на пазара и с времето преустановили дейността си.