САЩ - райони и контролни органи

usa_vinena_kartaНа практика лозя се отглеждат във всеки от петдесетте щата на САЩ, но истински значимите в качествено и количествено отношение са само няколко. Абсолютният лидер е щата Калифорния, следван на дистанция от щатите Вашингтон, Орегон и Ню Йорк. Разделението по райони е както следва:

  • Калифорния - районът който доминира винопроизводството в САЩ.
  • Северозападен район - включва щатите Вашингтон и Орегон.

  • Североизточен район - най-важният щат от този район безспорно е Ню Йорк, но към този район спадат и щатите Ню Ингланд, Ню Джърси, Мериленд и Пенсилвания.
  • Южен район - пазарният дял в количествено отношение на южният район, както и на район среден запад е изключително малък, разбира се има доста добри вина от тези райони, но те са познати предимно на местният пазар.
  • Район среден запад - също като южният район има изключително малък дял от общата продукция в страната. Вината почти на 100% се консумират на локалният пазар.

Контролни органи

Контролният орган за винопроизводството в САЩ се нарича "Ей Ви Ей" -  AVA (American Viticulture Areas) и е създаден през 1978 година по подобие на френската контролна система АОС. За разлика от френската система тази е доста либерална - ограниченията и задължителните изисквания са много по-малко. Разделението при американската система е направено по географско местоположение, докато при французите изискванията са много повече. Интересен факт е, че AVA системата е под контрола на "Би Ей Ти Еф" - BATF (Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms - в превод на български означава Бюро за контрол на алкохола, тютюневите изделия и огнестрелните оръжия).

Единственото изискване за вино направено в определен AVA  район е, че най-малко 85% от гроздето използвано за направата му трябва да е отгледано в определеният район. За определянето на AVA район се вземат предвид редица фактори - климатичните особености, почвените характеристики, както и специфичните топографските характеристики на района. Избирането на вино само заради определен AVA район, където е направено не е много разумно, тъй като AVA  ни гарантира произхода на виното като географско местоположение, но не и като качество.

Етикети: