Серия "Артисти" на Шато Мутон Ротшилд

Надали в света има друг винопроизводител, който толкова силно да вълнува колекционерите на вино по света. Всяка година от 1945 година до днес известното шато увеличава серията с още една реколта. Какво прави тази серия толкова уникална? Вероятно това, че етикетите на всяка от тези реколти са произведения на изкуството създадени от световно известни художници. И имам предвид наистина известни имена - Марк Шагал, Жан Миро, Анди Уорхол, Жан Кокто, Пабло Пикасо и Салвадор Дали са етикирали реколтите 1970, 1969, 1975, 1947, 1973 и 1958.

Друг факт, колкото любопитен, толкова и мистериозен е начинът на заплащане за всеки един художник. Заплащането не е в брой, с чек или с банков превод. Вместо това художникът получава 10 дървени сандъка с по 12 бутилки всеки от различни реколти на шатото. При положение, че цените на различните реколти на Мутон Ротшилд варират от няколкостотин евро или паунда, до няколко хиляди от същите валути може да добиете стойностна представа за тези 120 бутилки. Още повече, че продажбата на няколко поредни реколти допълнително увеличава цената.

Изключение правят три реколти от цялата поредица и за всяка има определен повод. Първата е 1953, когато вместо творба от известен творец е изобразен лика на барон Натаниел по повод юбилея на Мутон Ротшилд. Второто изключение е за реколта 1973 и е в чест на кралица Елизабет, по повод нейното посещение в шатото. И третото изключение е през 2000-та, когато на етикета е изобразен златен овен, в чест на новото хилядолетие.

Не липсват и изцепки разбира се. Етикетът от 1993 година с изобразена гола жена е забранен за продажба в САЩ. От шатото реагират своевремнно и пускат серия с празно петно на мястото на картината.

През годините много винопроизводители копират идеята за етикети изобразяващи художествени произведения. Някои с по-малък, други с по-голям успех, но никой не се и доближава до популярността и пазарната стойност на серията на Шато Мутон Ротшилд.