Специални кафета

В тази секция от сайта са представени някои от най-популярните коктейли, които в основата си са един или повече ликьора - самостоятелно или в комбинация със спиртна напитка. Приликата е, че при всички тези коктейли основния обем включва кафе и течна сметана. Точно по тази причина групата на тези коктейли се нарича "Специални кафета". Малки разлики са възможни, тъй като има разлики в големите световни вериги, както и в различните бармански организации. За улеснение коктейлите са подредени по азбучен ред.

Бейлис кафе

Бейлис кафе (Baileys Coffe) е коктейл от групата на специалните кафета. Изключително привлекателен коктейл за нежната половина от населението заради основния си компонент, а именно ликьорът Бейлис. Този ирландски ликьор е уникална комбинация от ирланско уиски, кафеен ликьор и сметана. Точните пропорции разбира се са дълбоко пазена фирмена тайна. Коктейлът е подходящ за консумация по всяко време на деня, но най-вече за времето след вечеря или като компания на десерта.

Ирландско кафе

Ирландското кафе (Irish Coffee)  е коктейл, който е подходящ за времето след вечеря. Създаването на коктейла отново е станало по случайност. На летище в Ирландия на група американски пътници, които били адски премръзнали любезните и съобразителни домакини поднесли кафе, в което наляли малко ирланско уиски. Идеята явно е била чисто практическа - да се стоплят по-бързо. Разбира се американците поискали и сметана - нещо обичайно и задължително за техните навици свързани с кафето. Комбинацията явно им се е усладила, защото коктейлът е пренесен в САЩ и добива огромна популярност.

Испанско кафе

Испанско кафе (Spanish Coffe) е още един коктейл от групата на специалните кафета. Освен задължителните кафе и сметана за тази група коктейли, присъстват и испанско бренди (за предпочитане Карлос I) и кафеен ликьор Калуа. Коктейлът е подходящ за консумация по всяко време на деня, но най-вече за времето след вечеря или като компания на десерта.

Италианско кафе

Италианското кафе (Italian Coffee) е коктейл от групата на специалните кафета. Aтрактивен и екзотичен заради основните си компоненти : италианските ликьори Самбука и Амарето. Вкусът е комбинация от характерните вкусове на двата ликьора, а именно анасон от Самбуката и бадеми от Амаретото. Подходяща напитка  за времето след вечеря или за компания на десерта.

Калуа кафе

Калуа кафе (Kahlua Coffe) е поредният коктейл от групата на специалните кафета. Основният компонент е мексиканския кафеен ликьор "Калуа".  Коктейлът е подходящ за консумация по всяко време на деня, но най-вече за времето след вечеря или като компания на десерта.

Кафе Аспен

Кафе Аспен (Aspen Coffe) е коктейл от групата на специалните кафета. Изключително атрактивен заради основните си компоненти : ликьорите Бейлис, Калуа и Франджелико и вероятно затова е един от любимите коктейли на представителките на нежния пол. Много подходящ  за времето след вечеря или за компания на десерта.

Кафе В-52

За направата на кафето В-52 (B-52 Coffe) не са нужни части от едноименният бомбардировач, а само три ликьора, черно кафе и течна сметана. Ликьорите са испанската Калуа, ирландския Бейлис и френския Гран Марние. Уникалния вкус получен от тези ликьори, заедно с кафето и сметаната правят кафето В-52 предпочитан избор за времето след или по време на десерта.

Кафе Френска връзка

Кафе "Френска връзка" (French Connection Coffe) е коктейл от групата на специалните кафета с доста интригуващо име. Името на коктейла е избрано заради произхода на основните му компоненти - Коняк и френският ликьор Гран Марние. В коктейла основния тон се дава от коняка, а ликьорът Гран Марние добавя лек портокалов привкус. Коктейлът е подходящ за консумация по всяко време на деня, но най-вече за времето след вечеря или като компания на десерта.

Френско кафе

Френското кафе (French Coffe) е доста известен коктейл от групата на специалните кафета. Името си вероятно дължи на основните си съставки, а именно френският коняк Курвоазие и френският ликьор с портокалов вкус Гран Марние.  Подходящ за консумация по всяко време на деня, но най-вече за времето след вечеря или като компания на десерта.

Ямайско кафе

Ямайското кафе (Jamaican Coffe) е екзотичен коктейл от групата на специалните кафета. Името си носи от произхода на двата си основни компонента, а именно карибският остров Ямайка. Неповторима вкусова комбинация благодарение на тъмния ямайски ром и на кафеения ликьор. Подходяща напитка  за времето след вечеря или за компания на десерта. Ако искате да сте изцяло в тон и да почуствате духа на о-в Ямайка си пуснете реге музика, вържете си косата на плитчици (стил Боб Марли) и релаксирайте с ямайско кафе в ръка.