Статии за вино без категория

Бароло - вино за крале и крал на вината

misli_za_vinotoНай-титулованата зона на Пиедмонт в Италия определено е тази на Бароло. Нека да видим какво стои зад вина, които нерядко са наричани с гръмката фраза "Вино за крале и крал на вината". Зоната е разположена на територията на 11 общини, като над 80% от всички насаждения са съсредоточени в пет от тях. На изток те са Кастилионе Фалето (Castiglione Falletto), Сералунга д'Алба (Serralunga d'Alba) и Монфорте д'Алба (Monforte d'Alba), а в западната част определящите общини са Бароло (Barolo) и Ла Мора (La Morra).

Кое вино да отлежава?

Често ми се случва да ми задават този въпрос. И в много от случаите очакванията са да махна с вълшебна пръчка, да придобия замислен вид и да дам отговор с една или максимум две думи. За съжаление отговора на този въпрос не се събира в едно изречение, камо ли в една дума. А и не разполагам с вълшебна пръчка. Като отправна точка е редно да се определи разбираема дефиниция за това какво точно е отлежаване на вино.

Ледено вино - легенда и технология

ice_vineЛегендата за леденото вино (Icewine или Eiswein) датира от далечните години на 18-ти век, когато неназован германски винопроизводител отсъствал от лозята си точно по-времето на гроздобера. Когато се завърнал в имота си, той установил с огромно съжаление, че гроздата вече са замръзнали на лозите. И така в края на Декември, пред него стояли две опции: или да изхвърли "похабения" материал или да направи някакъв опит да винифицира замръзналото грозде.

Сомелиер - дефиниция и отговорности

sommelierАко ви попитат дали знаете какво означава думата "сомелиер" вероятно мнозина ще отговорят, че не само знаят, но дори и познават не един, а няколко сомелиери. За съжаление огромна част от тези, които мислите за сомелиери са изкарали двудневен или тридневен курс покриващ най-базовата информация относно технология на виното, някои основни сортове и сервиране в най-общ план.