Термини във винопроизводството

Термини във винопроизводството - А

Абокадo - Испански термин означаващ същото като италианският термин “аbbocato”, а именно, че виното съдържа ниски или средни нива на остатъчна захар.

Абокато - Италиански термин означаващ “леко сладък”. Използва се за индикиране на вина с ниски, до средно високи нива на остатъчна захар.

Термини във винопроизводството - Б

Барик - Френски термин за дъбов съд с вместимост 225 литра. Обикновено на съдовете има и някоя от следните индикации: LH   - съд предназначен за бяло вино

MT   -  съд предназначен за червено вино

Термини във винопроизводството - В

Ват - Сборно наименование за вертикални, дървени съдове - обикновено с голяма вместимост.

Венданж - Френската дума за “реколта”.

Венданж Тардив -  Френски израз за “късна реколта”.

Вендемиа - Италианската дума за “реколта”.

Термини във винопроизводството - Г- Д

Гран Вин - Френски термин, без официално признато значение за “големите” или “първокласните” вина на дадено шато.

Гран Кру - Френски термин, използван предимно в района на Бургундия (Франция) и е най-високата оценка, която може да се даде на определен парцел с лозови насаждения.

Термини във винопроизводството - Е - Ж - З

Ей Ви Ей - Съкращение за обозначаването на американската система, отговорна за районирането на винопроизводствените райони. Пълното име е “American Viticulture Area“ (Американ Витикълчър Ериа).

Ей Оу Си - Съкращение за означаване на най-високата категория във френската система за качествени вина. Цялото име е “Apellation d’Origine Controlee“ (Апеласион д‘Орижин Контроле).

Термини във винопроизводството - К

Кабинет - Първата категория в “QmP” категоризиращата система на немските вина.

Кава -  Официалното име на пенливите вина, направени в различни райони на северна Испания.

Термини във винопроизводството - Л - М - Н

Лагрима - Испански термин, който в буквален превод означава “сълза”. Използва се за означаване на вина направени от самоток (при тези вина гроздата не се пресоват механично).

Лейт Харвест - В превод от английски език  означава “късна реколта”. Използва се в английско говорящите страни винопроизводителки.

Термини във винопроизводството - О - П

Оксидация - Вино, което е било подложено на въздействието на въздуха за определено време се оксидира и настъпват химични промени. Освен при вината от типа Шери или Мадейра този процес е нежелан и се отчита като дефект. Оксидираните вина имат типичният за шеритата аромат и променят цвета си към по-тъмен.

Термини във винопроизводството - Р

Резерва - Термин широко използван в почти всички винопроизводствени райони по света. Много често се използва без да има някакво легално значение, но не навсякъде е така. В Испания и Португалия наличието на този термин на етикета указва минимум от три години отлежаване (от които поне една година в дъбов съд) за червените вина, а за белите и розетата означава минимален период от две години (минимум 6 месеца в дъбов съд).

Термини във винопроизводството - С

Саке - Това е традиционна японска напитка, за направата на която се използва ориз. Традиционно се сервира в малки чаши (подобни на напръстник), а бутилката се поставя в съд с топла вода. Сакето е уникална напитка - не може да се категоризира към нито една от популярните групи напитки - вино, бира или спиртни напитки. Алкохолното съдържание на сакето варира между 12 и 16%.

Термини във винопроизводството - Т - Ф - Х - Ш

Тенута - Италиански термин за означаване на собственост - има се предвид имение, където се отглеждат лозя и се бутилира вино.

Тероар - Френска дума буквално означаваща “почва”. В света на виното значението на думата е малко по-сложно и по-комплексно.