Технология

Технoлогия на бяло вино

technology_wine_1За направата на бяло вино като начало е необходимо да разполагаме с изходна суровина, а именно грозде. Белите вина в 99,9% от случаите се правят от бели сортове грозде, но има и редки изключения, когато изходната суровина е грозде от червен сорт. Вероятно бихте се почудили как е възможно това - за целта при мачкането на гроздето мъстта се отделя максимално бързо, за да няма време багрилните вещества да се разтворят. Също така се внимава при мачкането да не се получи силно накъсване на ципата на гроздето. Багрилните вещества, които определят цвета на виното се съдържат най-вече в ципата на гроздето, така че при бързото отстраняване на ципите може да се получи неоцветена мъст.

Технология на червено вино

wine_technologyЗа направата на червено вино разбира се като начало имаме нужда от изходна суровина, а именно грозде с тъмночервен, тъмносин или тъмнолилав цвят на ципата. Бързото обиране и транспортиране на гроздето до избата също е много важно, но не е толкова критично, колкото при белите вина. Разбира се и тук като начало се осъществява контрол върху качеството на полученото грозде на приемното корито. Качественият контрол се осъществява също както при белите вина с ръчно отстраняване на евентуално попаднали лозови листа, пръчки, както и каквито и да е други частици.

Технология на розово вино

technology_wine_30Розовите вина или така наречените “розета” комбинират в себе си качествата на белите и червени вина. Имат до голяма степен характеристиките на червените вина - същите плодови нюанси, различни по сила танини (което привлича любителите на червени вина), но за сметка на това се сервират охладени( което е голям плюс за любителите на бели вина). Обикновено розовите вина са компромис между вкусовите предпочитания на група от хора, когато не може да се достигне до консенсус какво да бъде общото вино - бяло или червено.

Технология на пенливо вино

champagneСъобразно “Закона за виното и спиртните напитки” на Република България  пенливите вина и искрящите вина са обединени в категория шумящи вина. Шумящи са вината, които в резултат на първична или вторична алкохолна ферментация или чрез добавяне на въглероден диоксид се характеризират с отделяне на въглероден диоксид при отваряне на съда, в който се съхраняват. Изискването за пенливи вина е при температура от 20°С да имат налягане не по-малко от 3 атмосфери, докато за искрящите при същата температура налягането в бутилката трябва да е между една и 2,5 атмосфери.

Технология на специални вина

aszu_berriesСпециалните вина могат да се разделят на три основни групи - ликьорни, ароматизирани и благородно сладки. Ликьорни вина, които се наричат и фортифицирани или подсилени вина се правят в почти всички страни винопроизводителки. Сред най-известните такива вина са Порт, Шери, Мадейра, Малага и Марсала и всички носят имената на районите, където се произвеждат. Основната разлика в технологичният процес на тези вина в сравнение с които и да е други е добавянето на алкохол (бренди или винен дестилат) след или по-време на ферментацията им.