Технология на розово вино

technology_wine_30Розовите вина или така наречените “розета” комбинират в себе си качествата на белите и червени вина. Имат до голяма степен характеристиките на червените вина - същите плодови нюанси, различни по сила танини (което привлича любителите на червени вина), но за сметка на това се сервират охладени( което е голям плюс за любителите на бели вина). Обикновено розовите вина са компромис между вкусовите предпочитания на група от хора, когато не може да се достигне до консенсус какво да бъде общото вино - бяло или червено.

Съответно и технологията за направата им е някъде по средата между технологията на бели и червени. Розовите вина се правят от червени сортове, но се използва технология за бели вина. Мъстта остава в контакт с гроздовата каша само толкова, колкото е необходимо за извличането на желаният от технолога цвят (става въпрос за броени часове).

Следва пресоване и ферментация, като колкото по-дълго е настойването и по интензивно пресоването, толкова повече цвят се екстрактира. Освен този начин за направата на розово вино съществува и друг метод - смесване на бяло и червено вино, но този метод е позволен единствено за направата на висококачествени шампански в областта Шампан, Франция.

Последните десетина години розовите вина засилват популярността си както сред любителите на вина така и сред винопроизводителите, като за много изби направата на розово вино е много добра и удачна алтернатива за реализация на пазара.

Етикети: