Храна и Вино

Съчетаване на храна и вино

Комбинирането на определена храна с подходящо вино често е доста труден избор. Правилният избор за някои от нас, невинаги съвпада с този на някой друг. Това е разбираемо, защото всеки индивид има строго индивидуални вкусове и предпочитания. Освен личният вкус има и формирани национални вкусове, които са толкова различни, колкото са и хората по света.

Основни принципи при съчетаването на храна и вино

- Бъдете внимателни, когато в ястието присъстват силни подправки - люти, солени или кисели. Силното присъствие на такива може драматично да промени вашите вкусови усещания.

 - Ако е възможно започнете храненето с по-леките ястия и завършете с по-тежките. По същата логика изберете и виното - по-леките преди по-тежките.

Съчетаване на салати с вино

Леки зелени салати - от маруля, зеле, моркови, без дресинги или съвсем леко овкусени - препоръчвам бели вина от сорта Пино Гриджио, Траминер,  Гевюрцтраминер, Пино Блан, както и леки розови вина.

Салата “Цезар“ - това е салата със силно изразени вкус на аншоа и пармезан и за нея бих избрал Шардоне с по силен характер. Освен  от България добър избор биха били вината от района на Бургундия (Франция), както и тези от Напа Вали (Калифорния).

Съчетаване на суши с вино

Вече все по-често се срещат специализирани заведения предлагащи суши, както и немалко ресторанти включили в менюто си някои видове суши. Сушито представлява хапки храна приготвени в различна степен и поставени върху специален суши ориз. Като начало е добре да знаете, че традиционно японците съчетават сушито с леко затоплено саке (така нареченото оризово вино) и надали има по-добър вариант за комбиниране.

Съчетаване на ястия от говеждо с вино

Говеждите меса обикновено изискват сухо, високотаниново червено вино. Освен вина от сортовете Каберне Совиньон добра опция са и купажните вина и най-вече тези от района на Бордо във Франция или поне вина направени в такъв стил.

Освен тези вина добре се съчетават и вина базирани на сортовете Мерло, Шираз, Санджовезе и Небиоло (вината Шато-ньоф-дьо-Пап от Долината на Рона във Франция, Кианти и Брунело от района на Тоскана в Италия, Бароло и Барбареско от района на Пиедмонт в Италия).

Съчетаване на ястия от пилешко с вино

Ястията от пилешко месо изглежда се съчетават успешно с всички или почти всички бели вина, затова е трудно и невярно просто да се отсича: с пилешко се консумира Шардоне. С пилешкото, както и с всяка друга храна е необходимо да се избере вино с точните пропорции на киселинност, сладост, плодовост и плътност за конкретното ястие. В случай, че не желаете да се задълбочавате повече в материята заложете за по-сигурно на бяло вино от сорта Шардоне и вероятно няма да сгрешите.

Съчетаване на ястия от свинско с вино

За свинското месо са подходящи средно до много плътни червени вина. За ястия без сос или за такива, при които се усеща определена сухота е добре да се съчетават с вина от сортовете Мерло, Шираз или Зинфандел, чиято плодовост успешно би компенсирала такава сухота. При положение, че ястието не страда от синдрома на сухотата спокойно може да изберете и по-сухи и високотанинови червени от сортовете Каберне Совиньон, Мавруд, Санджовезе и т.н. 

Съчетаване на ястия на барбекю с вино

Ястията приготвени на барбекю се отличават с характерна опушеност, както и нерядко с висока доза пикантност. Най-често избираният и логичен избор за мнозина е добре охладена бутилка с бира, но и немалко вина се комбинират много успешно с ястията приготвени на барбекюто. В случай, че приготвяте червени меса, тогава изборът на вино е сравнително лесен - немалко вина от сортовете Зинфандел, Шираз, Малбек, Каберне Совиньон, Мерло, Санджовезе, Темпранийо и Широка Мелнишка лоза са логичен и подходящ избор.

Съчетаване на ястия от телешко с вино

Изборът на акомпаниращи  вина за ястията от телешко месо до голяма степен ще е подобен на този, който бихме направили за свинското месо. Разликата обаче е там, че телешкото обикновено е много по-сочно от свинското и в много от случаите по-добре ще е да се спрем на плътни и високотанинови вина - купажни или сортови.

Съчетаване на риба, морски дарове и хайвер с вино

Риби - Миди - Раци - Скариди

В най-общ план всички морски храни най-успешно се съчетават с различни по плътност и  ароматно-вкусови качества бели вина. Най-често вината са направени от сортовете Шардоне, Совиньон Блан, Пино Гриджио, Шенин Блан, Вьоние,  Ризлинг, Мускат. Някои риби с тъмни меса, като сьомгата например спокойно биха издържали и на комбиниране с по-леки и ароматни червени вина (вина от сортовете Пино Ноар или Гамей) или с розета.

Съчетаване на ястия от китайската кухня с вино

Може да се отбележи, че китайската кухня е с хилядолетни традиции и неповторими характерни особености, които правят съчетаването и с вина истинско предизвикателство. Най-голямо предизвикателство са специфичните сосове, които преобръщат представите ни за вкуса на едно ястие.

Съчетаване на вегетариански ястия с вино

Известно е, че при вегетарианската кухня има отсъствие на меса, а в някои случаи и на риба и продукти от животински произход като кашкавали, сирена, яйца и т.н. В такъв случай не е лесно да се подбере вино, но ако се следва основният принцип по-леките ястия с по-леки вина и обратното може да се постигне успех.

Съчетаване на ястия от агнешко месо с вино

За ястията от агнешко месо вероятно най-подходящи са червени вина с подчертани плодови тонове от сортовете Пино Ноар, Мерло, Мавруд, Карменер, Малбек, Темпранийо, Зинфандел, Санджовезе и Каберне Совиньон. Отлежали купажни вина в стил Бордо с достатъчно омекотени танини са също отлична комбинация.

Съчетаване на сухи мезета с вино

В голяма степен сухите мезета са доста трудни за комбиниране с вина, поради силното им ароматно-вкусово присъствие, както и поради високата им соленост. Бирата вероятно е по-добрият избор в случая, но ако държите да опитате с вино изберете вино с изразено плодово присъствие - червени вина от сорта Мерло, Мавруд, Пино Ноар или Гамей (това са вината Божоле), а в случай, че държите на бели вина може да се спрете на вина от сортовете Шардоне, Шенин Блан и Ризлинг. Резервен вариант са и розетата, но отново заложете на вино  със силно плодово присъствие.