Чили - винопроизводство, сортове и история

Първите лозови насаждения в Чили датират от средата на 17-ти век, благодарение на испанските мисионери пристигнали в тези земи. Първият сорт бил известен като “Pais” (Паи), много подобен на калифорнийският “Mission grape” (Мисион Грейп), а също така и на аржентинският сорт ”Criolla” (Kриола). 

За следващите три века това е основният сорт, като и до днес е много широко разпространен. През 1851 испанеца Силвестре Очагавия първи донася сортовете Каберне Фран, Каберне Совиньон, Малбек, Мерло, Пино Ноар, Семийон и Совиньон Блан. По-късно се засаждат и сортовете Шардоне, Ризлинг и Гевюрцтраминер. През следващите 30-40 години се основават някои от наи-престижните винарни, които са широко известни и до днес. Това са: Cousino Macul - 1865 (Кузино Макул), San Pedro - 1865 (Сан Педро), Errazuriz - 1870 (Ерасурис), Santa Rita - 1880 (Санта Рита), Concha y Toro - 1883 (Конча и Торо), Vina Undurraga - 1885 (Виня Ундурага).

Чили има великолепни условия за отглеждането на лозя, благодарение на положителното влияние на Андите и на Тихия Океан. Голямо предимство е, че чилийските лозя никога не са били атакувани от болестта Филоксера, както се е случило в цяла Европа и Калифорния. Което означава, че могат да бъдат засаждани сортове с техните оригинални  корени, без да се използват корените на Филоксера устойчиви сортове.

Етикети: