Чили - райони и стилове вина

chile_vinena_kartaПовечето лозови масиви се намират в централната част на Чили в района на Сантяго. Районирането в Чили е сведено до 5 основни региона, които имат свои подрайони (долини). От север на юг регионите са: Атакама (Atacama), Кокимбо (Coquimbo), Аконкагуа (Aconcagua), Сентръл Вали (Central Valley) и Саутърн (Southern).

Първите два от районите - Атакама // Copiapo Valley (Копяпо Вали) и Huasco Valley(Хуаско Вали) // и Кокимбо //Elqui Valley (Елки Вали), Limari Valley (Лимари Вали) и Choapa Valley (Чуапа Вали) // са много горещи и сухи, поради което се прави много малко трапезно вино.

По-голямата част от добитото грозде е за консумация или се дестилира за направата на чилийското национално бренди наречено “писко”.

 

Третият регион Аконкагуа е известен с долините Casablanca Valley (Касабланка Вали) и Aconcagua Valley (Аконкагуа Вали). Този регион е разположен в близост до пристанището на Valparaiso (Валпарайсо) на около 100 км северозападно от Santiago (Сантяго). В долината Аконкагуа основно се отглеждат червените сортове от Бордо, а от известно време и сорта Сира. В долината Касабланка основните насаждения са от сортовете Шардоне, следвани от Мерло и Совиньон Блан.

И така идва ред на региона в който се произвеждат най-качествените чилийски вина - Central Valley (Сентрал Вали). Този район има четири основни подрайона: Maipo Valley (Майпо Вали), Rapel Valley(Рапел Вали), Maule Valley (Маули Вали) и Curico Valley (Курико Вали). Долината Майпо има  най-стари традиции във винопроизводството, както и най-висока концентрация на лозови масиви в страната. Намира се в непосредствена близост до Сантяго и много от качествените чилийски вина са от този район. Долината Рапел е под влиянието на южни ветрове и по-високи валежи и тук са намерили мястото си сортовете Каберне Совиньон и Мерло. На около 200 км южно от Сантяго е разположена долината Курико. Тук доминират насажденията от Шардоне, но има мяст и за сортовете Каберне Совиньон, Мерло и Пино Ноар. Долината Маули е най-южният район на централният регион и съответно най-студеният. Голяма част от насажденията са от сорта Паи, но те се подменят тенденциозно от сортовете Совиньон Блан, Мерло и Шардоне.

Най-южният регион - Southern Region (Саутърн Риджиън) с неговите подрайони Itata Valley (Итата Вали) и Bio Bio Valley (Био Био Вали) е с доста сух климат, но благодарение на  топящите се снегове на Андите получава  необходимото количество вода за растежа на лозята. Поради по-ниските температури има малко лозови масиви и сортовете съответно са Ризлинг, Пино Ноар и Шардоне.

Огромният  потенциал на чилийското винопроизводство привлича инвестиции от няколко големи винопроизвеждащи компании като Miguel Torres (Мигел Торес) от Испания, Lafite-Rothschild (Лафит-Ротшилд) от Франция, както и големите производители от Калифорния: Kendal-Jackson Vineyards (Кендал-Джаксън Винярдс), Robert Mondavy Winery (Робърт Мондави Уайнъри), California’s Franciscan Vineyards (Калифорниас Францискан Винярдс).

Чилийските производители, които са най-добре познати на световният подиум са имената на “Concha y Toro” (Конча и Торо), ”Aquitania” (Аквитания), ”San Pedro” (Сан Педро), ”Cousino Macul” (Кузино Макул), ”Santa Carolina“ (Санта Каролина),  ”Caliterra” (Калитера) и “Almaviva” (Aлмавива).