Шотове

В този раздел са представени някои от най-популярните коктейли характерни повече за нощни барове и дискотеки, отколкото за ресторанти, коктейл барове и кафетерии. Шотове или шутъри идва от английската дума "shoot" и означава стрелям или изстрел. Името предполага, че такъв тип коктейли се консумират на екс. Характерно за тези коктейли е, че освен стандартния вариант за миксиране на няколко съставки тук има и опция за изграждане на така наречените "лейъри" или нива. Това се прави благодарение на барова лъжица, нетреперещи ръце и разбира се избора на съставки с различна плътност. За улеснение и тук коктейлите са подредени в азбучен ред.

В-51

b_51Коктейлът В-51 (B-51 Cocktail) е почти като брат близнак на най-известният коктейл от групата на шотовете (shot drinks) - Коктейлът Б-52. Тази категория коктейли "Шотове" или "Шутъри" (Shooters) носи името си от английски където "shot" означава "изстрел". И съвсем логично тези коктейли се пият на един път, от раз, като произведен изстрел. Някои от тези коктейли се приготвят на нива, като се използва барова лъжица за разделяне на нивата от ликьори. Коктейлът Б-51 е точно такъв - на нива и се използват ликьорите Калуа, Бейлис и Контрьо (разликата с Б-52 е единствено в последното ниво - при Б-51 е Контрьо, докато при Б-52 е Гран Марние).

В-52

b_52Коктейлът В-52 е може би най-известният коктейл от групата на шотовете (shot drinks). Тази категория коктейли "Шотове" или "Шутъри" (Shooters) носи името си от английски където "shot" означава "изстрел". И съвсем логично тези коктейли се пият на един път, от раз, като произведен изстрел. Някои от тези коктейли се приготвят на нива, като се използва барова лъжица за разделяне на нивата от ликьори. Коктейлът Б-52 е точно такъв - на нива и се използват ликьорите Калуа, Бейлис и Гран Марние.